Logo decormyyhome.com

Как да премахнете мухъл от почвата

Как да премахнете мухъл от почвата
Как да премахнете мухъл от почвата

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли
Anonim

Когато отглеждате разсад или размножавате декоративни растения у дома, можете да забележите мухъл на повърхността на почвата, който може да причини огромна вреда не само на цветята, но и на човешкото здраве. Върнете живота на цветята си, отървете се от мухъл с помощта на прости методи.

Image

Причината за появата на мухъл по почвата е гъбична инфекция и няколко очевидни признака могат веднага да провокират появата му: прекомерно висока влажност в помещението, ниска температура или запушени дренажни отвори на дъното на саксията за цветя. Поради това излишната влага се натрупва и това провокира развитието на мухъл по повърхността на земята. Но често самият собственик е виновникът за появата му, твърде често поливане на растения или избор на грешен субстрат за засаждане.

Този проблем най-често се появява с идването на дъждовни и облачни дни, тоест през есента. Именно през този период растенията абсорбират по-малко влага, а останалата вода в почвата практически не се изпарява поради намаляване на стайната температура. Това създава отлична среда за развитието на мухъл. Като превантивна мярка намалете честотата на поливането и количеството на използваната вода. Разхлабете земята на дълбочина два сантиметра около растението: по този начин ще допринесете за бързото изпаряване на влагата.

Доколкото знаем, мухълът има способността да се разпространява не само в ширина, но и в дълбочина, развива огнища. Ако в саксия с цветя се открият плесени, веднага ги отстранете заедно с най-горния слой на земята (дълбочина два сантиметра). Добавете подготвена и калцинирана почва в саксията, добавете активен или въглен към субстрата: тя има антибактериално свойство и абсорбира излишната влага, останала след поливането.

След това се разрежда два грама фундаментазол в литър вода, залива се цялата почва с приготвения разтвор. Освен това, когато поливате, използвайте подкиселена с лимонена киселина или пресен лимонов сок вода, за да премахнете напълно спорите на плесен. Ако мухълът прониква твърде дълбоко, след което успява да удари корените на цветето, в този случай смъртта му е неизбежна.