Logo decormyyhome.com

Какво да засадим до кратуните

Какво да засадим до кратуните
Какво да засадим до кратуните

Видео: Занаятчии придават нов живот на кратунките 2024, Август

Видео: Занаятчии придават нов живот на кратунките 2024, Август
Anonim

Дините и кратуните включват диня, пъпеш и тиква. Това е едно от най-полезните растения: плодовете им са богати на витамини, микроелементи, органични киселини и захари. В същото време те имат отличен вкус. Известно е, че добивите от културите зависят не само от времето и нивото на селскостопанската технология, но и от това колко добре е избран площадката за засаждане, кои култури растат в квартала. Това важи и за пъпешите.

Image

Динята и пъпешът са топлолюбиви растения, високи и стабилни култури могат да се получат само в южните райони на Русия. Въпреки че някои градинари любители успешно отглеждат тези култури дори в северната част на региона, който не е Черна Земя. Тиквата е по-студоустойчива и може да се отглежда в по-голямата част от Русия.

Нито дърветата, нито храстите не трябва да растат близо до дини, пъпеши или дори тикви на юг, изток или на запад. Факт е, че тези култури са много фотофилни, реагират слабо дори на умерено засенчване. Изберете отворена, добре осветена зона за тях (само не в низината).

Имайте предвид, че кратуните се разпространяват много, тоест, докато миглите им растат, те ще улавят всичко наоколо. Следователно в близост до тях не трябва да се засаждат маломерни култури с дълъг период на зреене. Но такива зеленчуци като спанак, салата, копър (от ранни узрели сортове) ще бъдат точно правилни. Докато растат ласките на пъпешите, ще имате време да вземете реколтата. Освен това те се считат за добри съседи за кратуните. Магданозът не трябва да се засажда, тъй като самият той страда от съседството на пъпешите и отрицателно ги засяга.

Близо до границите на пъпеша също е препоръчително да засадите черна ряпа. Секретираните от него фитонциди плашат паяковата акара - вредител на много култури. Някои опитни градинари също съветват засаждането на домати, твърдейки, че те плашат вредители като листни въшки, молци и пили.

За да предпазите пъпешите от охлаждане по северната граница на зоната, заета от тези култури, засадете царевица. Плътният ред на издънките му надеждно ще блокира потока на студен въздух по земята. Ако по някаква причина не можете или не искате да засадите царевица, засадете боб, боб или грах. Разбира се, те няма да могат да образуват толкова плътна стена като царевицата, но ще дадат известна защита срещу студа. Освен това бобовите растения се считат за добри съседи за пъпешите.