Logo decormyyhome.com

Как да перете обувки за бягане

Как да перете обувки за бягане
Как да перете обувки за бягане

Съдържание:

Видео: Как да изберем обувки за бягане - Бягай с Healthit еп. 2 2024, Септември

Видео: Как да изберем обувки за бягане - Бягай с Healthit еп. 2 2024, Септември
Anonim

Маратонките за джогинг са обувки за хора с активен начин на живот. За да поддържате външния вид на маратонките на подходяща височина след излагане на улична мръсотия, реагенти или валежи, от време на време спортните обувки изискват цялостно измиване.

Image

Ако маратонките за бягане започнат да губят атрактивния си външен вид и ежедневните грижи под формата на почистване на повърхности и триене не решават този проблем, тогава е време внимателно да измиете обувките.

Измийте кецове от естествена кожа

Ако маратонките за бягане са от естествена кожа, набук, велур или имат кожени вложки, измиването на такива обувки строго не се препоръчва. Кожата не понася прекомерно овлажняване, набъбва, губи формата си и след изсъхване става твърда и втвърдена.

Спортните обувки, изработени от скъпа кожа, се почистват ръчно от замърсители, използвайки топла вода с добавяне на сапун или гел за пране на дрехи. Единствените неща, които могат да се перат машинно, са стелки и дантели, ако има такава нужда. След отстраняване на упоритите замърсявания, обувките се почистват чисти с влажна кърпа и се оставят да изсъхнат. Сушени маратонки, намазани с крем за кожени обувки или детски козметичен крем.

Маратонки, изработени от нубук или с велурени вложки, е най-добре изобщо да не се излагат на вода, а се почистват с четка и специални спрейове, продавани в магазините за обувки. За да премахнете петна и да придадете белота на светлата кожа, можете да използвате лимонов сок или амоняк, силно разреден с вода.

Маратонки за миене с машина

Спортните обувки, изработени от текстил или синтетични и изкуствени материали, могат да се почистват с машинно пране. Предварителната подготовка за измиване се свежда до отстраняване на най-големите замърсители с влажна кърпа и почистване на подметките от пясък и залепени камъчета. Преди измиване е необходимо да премахнете стелките и дантелите и да ги поставите заедно с обувки в специална торба за пране или в стара калъфка за възглавници. Ако обаче нямате под ръка стара калъфка за възглавници, можете да измиете маратонките си с всякакви стари парцали от плат или малки подложки - тази мярка ще ви позволи да намалите вибрациите на пералнята и да намалите изтичането на маратонките върху стъклената врата.

Ако пералнята не е оборудвана със специална функция за измиване на обувки, тогава при избора на режим е най-добре да се придържате към деликатно измиване или цикли с минимална инвестиция на време. Температурата на водата не трябва да надвишава 30-40 градуса, режимът на въртене и автоматично сушене също трябва да бъдат изключени. Когато миете леки кецове, можете да добавите малко белина към перилния препарат.

Сушещите маратонки за бягане се извършват или на слънце, или при стайна температура, без да се използват отоплителни уреди или батерии за централно отопление. За да не губят маратонките си, вътре слагат смачкан вестник, който сменят, докато се намокри. Хартиените кърпи се поставят в бели маратонки, като печатно мастило от вестници може да се отпечата върху светла повърхност.

Свързана статия

Възможно ли е да изперете маратонки в пишеща машина