Logo decormyyhome.com

Как да използвате торфени саксии

Как да използвате торфени саксии
Как да използвате торфени саксии

Видео: MAINTENANCE ON A NEW PLANTED AQUARIUM - THE FIRST 2 MONTHS - STEP BY STEP TUTORIAL 2024, Септември

Видео: MAINTENANCE ON A NEW PLANTED AQUARIUM - THE FIRST 2 MONTHS - STEP BY STEP TUTORIAL 2024, Септември
Anonim

Напоследък летни жители и градинари за отглеждане на разсад все по-често използват торфени саксии. За да могат растенията в такива контейнери да растат и да се развиват нормално, трябва да знаете няколко правила за избор и използване на торфени саксии.

Image

Инструкция за употреба

1

Когато избирате контейнери за отглеждане на разсад, внимателно изучете опаковката. Торфените саксии не трябва да съдържат евтини примеси. Качествените контейнери за разсад съдържат 70% торф и само 30% добавки за дърво или картон.

2

Внимателно огледайте съдовете, дебелината на стените им не трябва да надвишава 1, 5 мм. Стените с тази дебелина са достатъчно здрави и корените на растението могат лесно да ги унищожат при засаждане в открита земя. Опитните градинари съветват да правят дупки в саксии преди засаждането на растения в лехите, въпреки че дори и без тази процедура, корените на растенията доста активно унищожават стените на резервоара с торф. Във висококачествени торфени саксии периодът на гниене е от 25 до 30 дни от момента на засаждане в земята.

3

Използването на торфени саксии има много предимства. Такива съдове за разсад не съдържат вредни за растенията вещества, като бензопиренови остатъци и пестициди. Торфът лесно се разлага в почвата, превръщайки се в екологична добавка, която не съдържа патогени на цветни и зеленчукови култури. Степента на оцеляване на разсада при засаждане в контейнери с торф е почти 100%. Това обаче се отнася само за качествени продукти. В нискокачествените торфени контейнери, направени с нарушение на технологията, растенията могат да вкоренят слабо, в допълнение, в такива саксии често се образува мухъл, така че бъдете особено внимателни, когато купувате.

4

Преди да засадите семена, торфените контейнери трябва да се напълнят с навлажнена почва, която трябва да бъде леко смачкана. След това можете да засадите резници, луковици или да засадите семена в саксии. Дълбочината на кацане трябва да бъде не повече от 1 cm.

5

За разсад от тиква, тиквички и краставици изберете контейнери с диаметър 8 см. Ако планирате да засадите тиквени семки в торфени саксии, по-добре е да използвате контейнери с диаметър 11 см.

6

Поставете подготвените контейнери върху палета, пластмасова обвивка или ги поставете върху слой почва. По време на покълването на разсад, уверете се, че почвата в саксиите не изсъхва, оставайки винаги леко навлажнена, но в контейнерите не трябва да има излишна влага, в противен случай семената или разсадът могат да изгният. За да предотвратите изсъхването на почвата, можете да обвиете всеки торф с торф с прилепващ филм.

7

Когато разсадът се издигне, контейнерите трябва да се поставят на разстояние един от друг. Това ще подобри аерирането.

8

Отглеждането на растения в торфени саксии завършва с засаждане на разсад в земята. Растенията трябва да се поставят в лехи директно с саксия, която след разлагане ще се превърне в тор за растенията.