Logo decormyyhome.com

Как да използвате прибори за хранене

Как да използвате прибори за хранене
Как да използвате прибори за хранене

Видео: Използвайте прибори за хранене от дърво, бамбук, дълготрайна пластмаса и метал #ReadyToChange 2024, Юли

Видео: Използвайте прибори за хранене от дърво, бамбук, дълготрайна пластмаса и метал #ReadyToChange 2024, Юли
Anonim

Вероятно всички си спомнят прекрасния филм „Москва не вярва на сълзите“ и снимки от него, когато главната героиня отказа да яде риба, тъй като не знаеше как да го прави правилно. Но повечето от нас също не знаят защо са необходими няколко вида вилици, ножове, лъжици и как да ги използвате правилно.

Image

Инструкция за употреба

1

Съсредоточете се върху местоположението на устройството. Ако лежи вляво от чинията, хванете го с лявата ръка и обратно. Ако устройството лежи пред чинията (десертните устройства са подредени според етикета), определете по какъв начин изглежда дръжката на устройството и го вземете с подходящата си ръка. Не забравяйте, че предметите на масата са разположени в реда, в който ще ги използвате по време на хранене - от крайния до тези, които лежат близо до чинията.

2

Течните ястия и супи се ядат с лъжица, като я държите в дясната си ръка. Само ако ястието се сервира в чаша, можете да изпиете останалото, но не и цялото ястие. Ако ядете месо в гореща чиния (например бульон), първо трябва да изядете течността с лъжица. След това месото трябва да се изяде с нож и вилица. Не можете да духате върху горещи ястия. Изчакайте да изстинат. Необходимо е да ги нарисувате в посока далеч от вас. Остатъкът от горещото ядене, огъвайки чинията далеч от вас с лявата ръка. След като приключите с храненето, оставете лъжицата в чинията, в която е била супата.

3

Дръжте ножа така, че дръжката да лежи върху дланта ви, а показалецът да е отгоре в началото на дръжката на ножа. Вилката също опира дръжката в дланта на ръката ви и не забравяйте да я държите надолу със зъбите. Поставете лъжицата в ръката с началото на дръжката на средния пръст, а края на основата на показалеца. Винаги дръжте ножовете и вилиците хоризонтално над чинията или с лек наклон към чинията. Не поставяйте лактите си на масата и ги дръжте притиснати към тялото.

4

Дори да използвате само вилица, все пак дръжте ножа с другата си ръка. Когато предавате уреда на масата, дръжте го за средата, а не за един от краищата. Не можете веднага да отрежете съда и след това да използвате само вилица. Нарежете малко парче. Не слагайте храна на вилицата с нож. Допуска се само леко коригиране на парче.

5

Не размахвайте прибори за хранене, докато разговаряте на масата или ги облизвате. Това е некултурно. Ако изпуснете уреда, не се опитвайте да го повдигнете, поискайте замяна.

Полезни съвети

Някои ястия се сервират само с вилица, като в този случай го вземете в дясната си ръка. Донесете приборите за хранене в устата си, а не обратното. Храненето с нож се счита за грубо нарушение на етикета. Не поставяйте уреди върху покривката след употреба. Ако смятате да ядете допълнително, но има пауза, поставете ги така, че да се пресекат леко. Ако не планирате да ядете допълнително, поставете уредите успоредно едно на друго в чиния, така че ножът да е насочен към вилицата.

  • Прибори за хранене: видове
  • Как да използвате прибори за хранене. Съвети и трикове