Logo decormyyhome.com

Как да използвате барометър

Как да използвате барометър
Как да използвате барометър

Съдържание:

Видео: 10 навика на милиардера, които трябва да използвате в мо... 2024, Юли

Видео: 10 навика на милиардера, които трябва да използвате в мо... 2024, Юли
Anonim

Барометър е устройство за измерване на атмосферното налягане. Основната част от повечето барометри е запечатана кутия, пълна с газ. Нарича се анероид. Използването на устройството е много просто, просто погледнете къде сочи стрелката му.

Image

Видове барометри, принципът на тяхното действие

Барометрите могат да бъдат анероидни и живачни. Думата "анероид" означава "нетечно". Принципът на работа на такъв барометър е доста прост: промените в атмосферното налягане водят до промяна в геометричните размери на анероида, в резултат стрелката на скалата се движи. Такива барометри не съдържат никакви опасни елементи, поради което са подходящи за използване у дома, на къмпинг.

Освен анероидни, има живачни устройства, в които живакът се използва за измерване на атмосферното налягане. Под влияние на атмосферното налягане височината на живачната колона се променя. Показанията на тези барометри са по-точни, именно такива инструменти се използват в метеорологичните станции. Живакът и неговите пари са опасни за хората, следователно такива устройства не се използват у дома.

В продажба можете да намерите електронни барометри, като правило те са част от домашните метеорологични станции. Такива сложни инструменти измерват и редица други количества (например температура и влажност на въздуха) и позволяват сравнително точно прогнозиране на времето в близко бъдеще. Цифровите устройства са по-малко чувствителни към разклащане, така че е добре да се използват при пътуване в морето.