Logo decormyyhome.com

Как да подготвим изба за реколтата

Как да подготвим изба за реколтата
Как да подготвим изба за реколтата

Видео: Винарна Свищов - Дегустация на наградени вина розе от реколта 2014 2024, Юли

Видео: Винарна Свищов - Дегустация на наградени вина розе от реколта 2014 2024, Юли
Anonim

Прясно набраните плодове и зеленчуци са много вкусни и здравословни, но когато се съхраняват дълго време на топло място, плодовете започват да се влошават. Затова все повече градинари използват избата, за да съхраняват зеленчуци. Но преди да се запасите с добро за зимата, трябва внимателно да подготвите избата.

Image

Подготовката на избата за съхраняване на зеленчуци трябва да се извършва на няколко етапа. През пролетта, след като топлото време е заложило, отворете избата напълно и я изсушете. Извадете всички контейнери и рафтове, предназначени за съхранение на плодове. Измийте ги и ги почистете старателно с топла вода, сапун, твърди гъби, сода и други почистващи препарати. След като приведете всички предмети в правилна форма, ги изсушете на открито.

За да се предотврати появата на различни заболявания, е необходимо да се избелят стените. Използвайте разтвор на креда за това, добавете сто грама меден сулфат към всяка кофа. Гасената вар е добра и за избелване на стени, има силен дезинфекционен ефект.

Земният или глинен под също изисква задълбочена дезинфекция, която трябва да се извърши с помощта на гореописания разтвор или варовик (той трябва да бъде разпределен с дебелина един и половина сантиметра по цялата повърхност на пода). За да предотвратите появата на зелена плесен по стените на мазето, опушете стаята със сяра. Изсипете го върху метални тави (30 грама сяра на кубичен метър въздух), подпалете го и бързо излезте от мазето, като внимателно затворите вратата след себе си. След два до три дни внимателно проветрете фумигираното помещение.

Поставете зареждането с плодове, дръжте вратата отворена през цялата нощ. Поради това по рафтовете на мазето няма да се появи влага от конденз. За да определите влажността в мазето, използвайте специално устройство - хидрометър.

За да се осигури постоянен обмен на въздух, две тръби с диаметър дванадесет сантиметра могат да бъдат положени в стените на стаята и изведени на улицата, желателно е тръбите да са в различни краища на магазина за зеленчуци. Едната тръба трябва да поема въздух на улицата, а втората да я пусне вътре в мазето.