Logo decormyyhome.com

Как да почистите бавна готварска печка

Как да почистите бавна готварска печка
Как да почистите бавна готварска печка

Видео: Почистване на фурна 2024, Юли

Видео: Почистване на фурна 2024, Юли
Anonim

Много домакини вече са оценили всички прелести от това, че в кухнята си имат многофункционален готвач. В едно устройство се комбинират различни режими на готвене, като печене, задушаване, печене, задушаване и някои други. Когато използвате мултикукър, някои от неговите части се замърсяват, така че е важно да знаете за методите за почистването им, тъй като правилната работа на устройството зависи от този фактор.

Image

Ще ви трябва

  • - течен почистващ препарат;

  • - препарат за миене на съдове;

  • - гъба за миене на съдове;

  • - 1 супена лъжица. лъжица лимонена киселина;

  • - 2 супени лъжици. супени лъжици лимонов сок;

  • - жар на половин лимон.

Инструкция за употреба

1

Преди да започнете да почиствате мултикуксора, трябва да изчакате, докато уредът напълно се охлади. За да може асистентът ви да служи възможно най-дълго и да има чист външен вид, препоръчително е да измиете замърсените части на устройството след всяка употреба. Не използвайте химическо чистене или твърди гъби за почистване на мултикухер (с изключение на "еко купи"). В противен случай това може да доведе до драскотини и повреда на уреда.

2

Купа с мултиварки е един от най-важните елементи от този тип кухненско оборудване. Качеството на приготвянето на всички ястия зависи пряко от него. Има "саксии" с тефлоново, незалепващо, керамично покритие, както и "еко купа" без никакво покритие. Първите три вида "съдове" трябва внимателно да се почистват с меки гъби и да се използват само течни препарати за миене на съдове. Чиниите без покритие са много по-трудни за почистване, но те могат да се мият с абразивни частици. С течение на времето такъв "тиган" може да потъмнее и да се покрие с бяло покритие. Лимонената киселина ще ви помогне да се справите с този проблем. Разтворете една супена лъжица от праха в два литра вода и включете режима на пара в продължение на 5 минути. След това източете водата и изплакнете купата няколко пъти.

3

Особено внимание трябва да се обърне на корицата на мултикукера. Често след готвене върху него остават влага, мазнини и спрей. Има устройства със сменяеми и несъбираеми капаци. Първият може лесно да се измие под течаща вода, като се използва мека гъба и течен препарат. Ако капакът не е сменяем, използвайте режима на двоен бойлер, за да го почистите. За да направите това, изсипете чаша вода в купата с добавяне на няколко супени лъжици лимонов сок и включете устройството за 10 минути. Можете да добавите и малко лимонова кора. Резултатът е решение, което не само елиминира замърсяването, но и спестява устройството от неприятни миризми.

4

Някои модели имат колектор за влага. Той е проектиран така, че капки вода от вътрешната повърхност на капака да не се оттичат към масата при отваряне. Много е важно тя да остане винаги суха и чиста. За това колекторът за влага се отстранява, освобождава се от кондензат и се измива под течаща вода.

5

Във всеки модел на мултикукера има клапан за освобождаване на пара. Всеки път след готвене, той трябва да бъде изваден от устройството, изплакнат под течаща вода, изсушен и заменен. В противен случай клапанът рано или късно ще се запуши и ще престане да изпълнява функцията си.

6

Влагата от капака понякога попада върху нагревателния елемент. В този случай е достатъчно да извадите течността с влажна кърпа и след това да я избършете на сухо.

7

В случай на замърсяване, корпусът на мултикукър се препоръчва да се почисти при необходимост. За целта е препоръчително да използвате топла вода и мека кърпа.

Обърнете внимание

Необходимо е внимателно да се измие почистващото средство от всички части на мултикуксора. В противен случай, когато включите уреда, ще се появи синтетична миризма, която може да съсипе вашето ястие.

Полезни съвети

Всички видове купи могат да се мият в съдомиялната машина.

Прочетете повече за почистване на мултикукър