Logo decormyyhome.com

Как да почистите килима с народни методи

Как да почистите килима с народни методи
Как да почистите килима с народни методи

Видео: СВЕРХМОЩНЫЙ СПОСОБ почистить даже самый ГРЯЗНЫЙ ковер 2024, Юли

Видео: СВЕРХМОЩНЫЙ СПОСОБ почистить даже самый ГРЯЗНЫЙ ковер 2024, Юли
Anonim

Много домове имат килими на пода, защото са доста функционални. Те са топли, уютни, внасят цвят в интериора или, обратно, успокояват го. Но килимите се считат за акумулатори на прах, пясък, коса и ненужни микроби. Една обикновена прахосмукачка не винаги се справя с мръсотията и косата, която прераства в купчината на килим.

Image

Почистването на килими в компаниите за почистване, мнозина просто не могат да си позволят, трябва да се справят сами. Ето няколко правила, които трябва да следвате, когато сами почиствате килимите:

  • Не използвайте топла вода. Измивайте килимите само със студена или леко топла вода.

  • Почиствайте и вакуумирайте килима само по посока на купчината. Така той ще остане мек и светъл.

  • Премахнете незабавно свежи петна, защото старите изобщо не могат да бъдат премахнати.

  • Почистващите химикали са подходящи само за синтетични килими. Естествените килими могат да бъдат безнадеждно развалени с такива средства.

Какви са някои начини за почистване на килим у дома?

Най-често срещаният начин е да почистите килима със сол или дървени стърготини. Вземете фината сол и я поръсете върху килима. След това активно разтривайте с четка и метете с мокра метла. Повторете тази процедура, докато солта остане бяла. Вакуумирайте килима в края на почистването.

Екологичен и много ефективен начин за почистване на килима е използването на кисело зеле. Той ще премахне прости петна, ще измие мръсотията от дълбочината на купчината и ще освежи цвета на килима. За този метод вземете кисело зеле без оцет, изстискайте го и го поръсете върху килима. След това намажете килима със зелето. Ако зелето е станало мръсно, след това го съберете в гевгир, изплакнете в течаща вода и използвайте отново. Когато зелето остане чисто, го извадете. Оставете килима да изсъхне малко, след което почистете.

През зимата килимът може да се почисти навън в сух сняг. Просто поставете килима върху снежна греда, поръсете със сняг и помитайте метла. Не се препоръчва да полагате килима в мокър сняг, защото той просто ще се намокри и цялата мръсотия ще остане вътре във влакната.

За да освежите цвета на килима, използвайте амоняк или лимонена киселина. За да направите това, разредете съставките във вода в съотношение 2 чаени лъжички на 1 литър течност. След това почистете килима и го оставете да изсъхне.

Как да премахнете петна от килим

Универсално средство за премахване на петна от килима можете да направите сами, просто като смесите в 7 литра вода три чаени лъжички препарат за съдове и четвърт чаша оцет и амоняк.

Петната от плодове, червено вино и кръв могат да се измият със студена вода. Добавете супена лъжица амоняк към литър вода и измийте петната.

Петната от чай, какао или кафе могат да се отмият със студена вода и добавен глицерин.

Ако течната мръсотия е била капена върху килима от улицата, оставете я да изсъхне и вакуумирайте по-късно.

Дъвка, капки от восък и парафин могат да бъдат отстранени, просто като ги замразят. Поставете лед върху тях и след това ги извадете.

Поръсете мазно петно ​​върху килима с талк, креда или дървени стърготини. След това покрийте с по-блатна хартия и желязо.

Ако петното вече е изсъхнало - капнете глицерин върху него и го оставете за една нощ. Измийте със сапунена вода сутрин.

Грижи се за дома си, сякаш си ти. И тогава той ще ви зарадва с комфорт, чистота и свежест.