Logo decormyyhome.com

Как да измиете силиконова форма

Как да измиете силиконова форма
Как да измиете силиконова форма

Видео: Как устроена IT-столица мира / Russian Silicon Valley (English subs) 2024, Юли

Видео: Как устроена IT-столица мира / Russian Silicon Valley (English subs) 2024, Юли
Anonim

Меките и гъвкави силиконови форми са чудесна алтернатива на калай, пластмаса и дори тефлон. Подходящи са за приготвяне на пайове и кифли, аспи и желе. Силиконът не се страхува от хладилник и гореща фурна и можете да го преместите от топлина в студена и обратно, без никакви последствия. Проблеми обаче възникват и при тези универсални форми - трудно се мият от мазнини, абсорбират миризми и понякога на повърхността се появяват незаличими петна, развалящи външния вид. Възможно ли е да ги почистите и да не повредите материала?

Image

Ще ви трябва

  • - гъба за съдове;

  • - течен перилен препарат;

  • - сода;

  • - оцет.

Инструкция за употреба

1

Измийте силиконовите форми веднага след като изстинат. Поставете универсален течен препарат за почистване върху мека гъба и обработете всяка плесен отвън и отвътре. За удобство той може да бъде усукан. Изплакнете добре краищата, вдлъбнатините и ъглите - но може да се образува мухъл, ако формата е лошо измита. Изплакнете контейнерите, избършете ги, обърнете ги с главата надолу и поставете върху чиста кърпа. Съхранявайте ги само след като са изсъхнали напълно.

2

Ако сте готвили аспик, пайове с риба или други остри ястия, накиснете измитите форми в слаб разтвор на оцет. Той ще премахне чужди миризми и няма да повреди силикона. След половин час накисване извадете формулярите и ги изплакнете обилно в студена вода.

3

Ако откриете петно ​​върху чисто нова плесенка или силиконова подложка за печене, опитайте се да си спомните откъде може да дойде. Печехте ли боровинки за мъфини или черешов пай? Сокът от горски плодове може да остави незаличими петна върху лек силикон. Трудно е да се отървете от такива петна - оцветяващите вещества проникват в порестата структура. С течение на времето обаче петът ще се изсветли. За да печете плодове с плодове, вземете формата на тъмен цвят - петна по него няма да бъдат забележими.

4

Понякога капки сос, тесто или мазнина залепват по краищата на формулярите. За да не почистите изгорялото, избършете краищата, преди да поставите формата във фурната. Ако проблемите вече са се случили, опитайте да избършете петната с кърпа, потопена в суха сода. Това е мек, естествен абразив, който не уврежда силикона. След почистване на формите ги изплакнете и поставете да изсъхнат.

5

Не се опитвайте да изстържете петната с нож или телена гъба - може да повредите мек материал. Силиконът не понася груби абразивни пасти и агресивни почистващи препарати, съдържащи алкали. Не се опитвайте да обработвате форми с течности за почистване във фурната - те не само ще съсипят съдовете, но също така могат да причинят тежко отравяне.