Logo decormyyhome.com

Как да почистите стара монета

Как да почистите стара монета
Как да почистите стара монета

Видео: Почистване на метали/Монети 2024, Юли

Видео: Почистване на метали/Монети 2024, Юли
Anonim

Милиони хора са пристрастени към нумизматиката. Събирайки колекция, почти всеки нумизмат е изправен пред необходимостта от почистване на замърсени монети. Важно е не само да почистите монетата от замърсявания и оксиди, но и да не я повредите по време на почистване.

Image

Инструкция за употреба

1

Ако монетата трябва да бъде почистена от мръсотия и прах, просто я изплакнете в топла вода с помощта на мека четка или четка за зъби. Този метод на почистване е подходящ за монети от всеки метал.

2

Много по-трудно е да почистите монета, покрита с оксиди, в този случай е необходимо да се вземе предвид сплавта, от която е направена. Златните монети не се окисляват, така че е достатъчно да ги измиете в топла вода, възможно е с използването на бебешки сапун.

3

Когато почиствате сребърни монети, трябва да знаете тяхната проба. Ако среброто не е по-ниско от шестстотин двадесет и пета проба (определена от каталога на монетите), изплакнете монетата с 10% разтвор на амоняк. Почистете нискокачествените сребърни монети с редовен лимонов сок. По време на почистване напълно потопете монетата в разтвор на амоняк или лимонов сок и периодично я обръщайте. Когато оксидите се отстранят, изплакнете добре монетата в топла течаща вода и я изсушете.

4

Сребърните монети също могат да бъдат почистени с помощта на обикновена сода за хляб. Навлажнете леко количество сода за хляб с вода и избършете предмета, който ще почистите, с грила, който ще почистите. След отстраняване на оксидите, монетата трябва да се измие и изсуши.

5

Особено внимателно и точно е необходимо да се почистват медни монети от оксиди. Най-лесният и надежден начин за почистването им е със сапунен разтвор: монетата се потапя в разтвора, отстранява се от време на време и се почиства с мека четка. Това е най-нежният метод, но при силно окисляване времето за почистване може да достигне няколко месеца.

6

Медните, бронзовите и месинговите монети могат да се почистват в слаб, 5-10 процентен разтвор на оцетна киселина. Потопете монетата в разтвора, задръжте я няколко минути, като я обръщате от време на време и я разтривате с мека четка. След отстраняване на зелените оксидни отлагания го измийте, след което накиснете за около час в разтвор на сода за хляб. Това ще помогне за премахване на следи от оцет. След това изплакнете монетата в топла вода. Трябва да знаете, че с течение на времето медните монети се покриват с тъмен, понякога почти черен филм от патина. Тя не трябва да бъде премахната, тъй като патината не само не прави монетата по-ниска, но напротив, свидетелства за нейната автентичност.

7

Най-трудното е да почистите ръждивите монети от сплави на желязо и цинк. Необходимо е да се премахнат разрушените слоеве, като се запази непокътнатият метал колкото е възможно повече. Първо внимателно отстранете ръждата с игла или скалпел. След това спуснете монетата в слаб, 3-5% разтвор на солна киселина и почистете, като постоянно следите процеса. Изплакнете почистената монета в разтвор на сода за хляб, след това под топла течаща вода.