Logo decormyyhome.com

Как да идентифицираме мухъл

Как да идентифицираме мухъл
Как да идентифицираме мухъл

Видео: Премахване на мухъл по фасада или вътрешни стени 2024, Юли

Видео: Премахване на мухъл по фасада или вътрешни стени 2024, Юли
Anonim

Мухълът е микроскопични гъбички, които образуват плака върху органичната материя, развалят храната и човешкото обиталище. Някои видове мухъл са полезни, други са неутрални, а някои са изключително вредни за хората. Ето защо е необходимо да се прави разлика между видовете мухъл.

Image

Инструкция за употреба

1

Многоцветни петна от мухъл могат да се появят почти навсякъде. На ягодоплодно зрънце или в буркан със сладко, изваден от килера, е съвсем просто да го намерите - просто вземете заразения предмет. Може обаче да не подозирате, че имате такъв съсед. Със сигурност имате тежки мебели в къщата си, които предпочитате да не се движите по време на почистване. Погледнете под него - със сигурност гъбички от плесени се заселиха там. За да се определи вида мухъл, е необходимо да се обърне внимание на цвета му, външната структура и мястото на растеж. Трябва да се има предвид, че по време на жизнения цикъл на мухълът цветът му може да се промени.

2

Аспергилусът (Aspergillus) е род несъвършени гъбички, който е широко разпространен и расте на различни субстрати. Погледнете по-отблизо гъбата и ще видите широко разклонен мицел (мицел, вегетативно тяло на гъбата под формата на тънки нишки), понякога образувайки въздушни нишки. Първоначално колонията на аспергилус е бяла, но тъй като спорите узряват, цветът й се променя. Разпространени навсякъде. Черна плака по стените, плесен върху хляб и сирене - това са всички представители на този род. Много видове аспергилум са опасни за хората, причиняват различни заболявания и токсикоза. Някои видове се използват в промишлеността за производството на бои, мастила и някои лекарства.

3

Родът на пеницилиум (Penicillium) е най-разпространената плесенна гъбичка. Естественото им местообитание е почвата. Както при Aspergillus, мицелът му е многоклетъчен и разклонен. Пеницилите се характеризират с ярко оцветяване на колонии - синьо, розово и оранжево. Забележете дали мухълът е оцветил околната среда. Това ясно показва, че плесенът ви принадлежи към този род. Именно от тази плесен се получава пеницилин, а след това и редица антибиотици. Използва се и при производството на сирене. Въпреки това някои видове пеницили, които живеят в тропически климат, могат да бъдат опасни за хората.

4

Мукор (Mucor) е широко разпространен в горния почвен слой. Може да се развие и върху растителни остатъци или органичен субстрат. Колониите от рода мукор са бели, бежови или светлосиви. Старите форми са с по-тъмен цвят. Някои видове мукор могат да причинят заболяване, докато други, напротив, се използват за производство на антибиотици.

5

Доста често можете да намерите рода cladosporium (Cladosporium). Обърнете внимание на външния вид на формата. Тялото й прилича на миниатюрни дървета със светъл маслинен цвят. Обикновено тези гъби паразитират върху растенията. Те могат да покълнат върху зърнени култури, особено ако се съхраняват при висока влажност. Освен че вреди на градинските култури, тази гъба може да расте и на гориво - керосин, крезот, различни смазочни материали, дизелово гориво, причинявайки унищожаване на тези вещества. Някои видове кладоспориум се заселват в апартаменти, причинявайки алергии и астма у хората, които живеят там.

6

Бихте могли да видите плесени от рода Botrytis върху плодчета с боти. Тази плесен изглежда като изобилно пухкаво сиво покритие. Именно благодарение на появата на гъбата поражението се нарича "сиво гниене". Гъбите от рода Botritis причиняват огромни щети на селското стопанство.