Logo decormyyhome.com

Как да почистите стара мазнина от съдове и кухненски аксесоари

Как да почистите стара мазнина от съдове и кухненски аксесоари
Как да почистите стара мазнина от съдове и кухненски аксесоари

Съдържание:

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Юли

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Юли
Anonim

Работната зона на кухнята е място, където е трудно да се поддържа перфектна чистота. На предмети, висящи на стената, на открити рафтове или уредени върху работните повърхности, с течение на времето се появява тънък слой мазнина. И ако съдовете се мият "бързо", тогава върху гърба на чиниите, и между зъбите на вилиците, и на други места се образува жълто покритие. Изпитан народен метод бързо ще измие стара мазнина от кухненски прибори.

Image

Лесен начин за измиване на стара мазнина

В борбата с хроничните мазнини обикновената сода за хляб (натриев бикарбонат), разтворена в много гореща вода, ще дойде на помощ.

Вземете емайлиран басейн или стоманен тиган, потопете замърсени предмети в него, изсипете сода със скорост 2-3 супени лъжици на литър вода и налейте гореща вода. Колкото по-висока е неговата температура, толкова по-интензивен ще бъде процесът на разделяне на мазнините, така че е най-добре да изсипете кухненски съдове с вряла вода от прясно сварена кана. За да подобрите ефекта, можете да добавите малко течност за миене на съдове. Оставете за 30-40 минути. Можете периодично да наливате вряща вода в леген, така че водата да остане топла.

След това извадете кухненските прибори от содовия разтвор и избършете с гъба или четка за съдове. Остатъците от неразтворима мазнина трябва да се отдалечават бързо и лесно. След това изплакнете почистените предмети правилно под поток топла вода.

Image

Ако предметите са твърде мръсни, можете да увеличите времето на излагане на разтвора на сода до един и половина до два часа. През това време дори най-„трудните“ мастни замърсители ще се отклонят. Но в този случай е по-добре да поставите легенчето или тигана на печката за минимално загряване, поддържане на водата гореща - или я довеждайте до кипене на всеки 10-15 минути, като изключвате печката между тях.

Какво мога да почистя с разтвор на сода

Разбира се, не за всички кухненски аксесоари „къпането“ в разтвор на гореща сода ще бъде безобидно. Без риск можете да измиете стара мазнина по този начин от елементи като:

  • метални прибори, посуда и аксесоари;
  • стоманени релси, куки и висящи рафтове;
  • изделия от стъкло;
  • предмети от фаянс и порцелан (с изключение на боядисани съдове и предмети с позлата).

Предмети с пластмасови части (ножове и прибори за хранене с пластмасови дръжки, контейнери, пластмасови капаци и др.) Могат да се почистват само със сода разтвор, ако пластмасата е издръжлива и устойчива на топлина. И дори тогава не трябва да използвате "твърдия" метод с кипене и дълго излагане в много гореща вода - пластмасата може да се изкриви.

По-добре е изобщо да не почиствате дървени продукти по този начин - в гореща вода дървесината набъбва и след изсушаване може да се напука. И продуктите от лакирана дървесина във всеки случай ще бъдат развалени: разтвор на сода "в същото време" с мастен слой ще се разтвори и лакира.

Скъпите продукти с позлатени или емайлирани вложки, съдове за събиране и предмети от интериора също е по-добре да не се излагат на риск и да се използват по-меки (макар и по-отнемащи време) методи за почистване.

Image