Logo decormyyhome.com

Как да почистите ръждата

Как да почистите ръждата
Как да почистите ръждата

Видео: Как да почистим ръжда от градински инструменти с DREMEL 2024, Септември

Видео: Как да почистим ръжда от градински инструменти с DREMEL 2024, Септември
Anonim

Корозията на метала е естествен процес, възникващ в резултат на излагане на елементи от околната среда, като кислород и вода върху метална повърхност. Унищожен от ръжда, металът губи своята здравина и издръжливост и изглежда просто неестетичен. Но знаете ли, че металната повърхност може да бъде напълно почистена от грозно червено покритие, освен това корозията може да бъде спряна и дори процесът да се обърне.

Image

Инструкция за употреба

1

Има два начина за премахване на ръжда: химически и механичен. При механичния метод се нуждаете от шкурка или метална четка, всичко зависи от конкретния случай. Разбира се, трябва да се помни, че всеки абразивен материал ще остави драскотини и жлебове по металната повърхност, така че механичният метод не винаги е препоръчителен. В допълнение, при големи площи обработката отнема значително време. Процедурата може да се ускори с помощта на електроинструмент: тренировка със специална дюза или шлифовъчна машина.

Image

2

Химическият метод включва повърхностна обработка със специални средства, които ефективно премахват следи от корозия. В продажба се предлага вещество, наречено „почистващ ръжда“. Форма за освобождаване - течност, паста или гел. Преди да нанесете продукта върху повърхността, използвайте четка, за да премахнете свободните слоеве от ръжда. След това, ако елементът е малък, той може да бъде изцяло потопен в разтвора, в противен случай ще изисква нанасяне на течност или паста върху обработената метална повърхност. Във всеки случай прочетете инструкциите, приложени към състава

3

Друг метод за борба с корозията е превръщането на ръжда. В резултат на това железните оксиди се превръщат в стабилни фосфати. Всички налични в търговската мрежа преобразуватели на ръжда се основават на фосфорна киселина. След нанасяне на такива средства върху засегната от ръжда метална повърхност, настъпва химическа реакция, след която третираните зони ще променят цвета си в синкаво-лилав. В края на процеса зоните, върху които е нанесен продуктът, трябва да се измият с вода, не забравяйте да избършете старателно и да замърсите. Понякога, преди да нанесете грунда, не се изисква измиване с вода, прочетете инструкциите, приложими към вашия състав.

Image

Полезни съвети

Няколко допълнителни препоръки. Съществуват и „народни“ средства за борба с корозията. Ако размерът позволява, засегнатият от ръжда метал може да се постави в разтвор на оцет, след разтварянето на ръждата, елементът трябва да се измие и избърше на сухо. Интересен метод за повърхностна обработка с рибено масло. Този метод не само ще се справи с кафява плака, но и прониквайки дълбоко в ръждата създава един вид филм върху металната повърхност, предотвратявайки разрушаването на метала в бъдеще.