Logo decormyyhome.com

Как да почистите съдовете от сажди

Как да почистите съдовете от сажди
Как да почистите съдовете от сажди

Видео: "Пулс", 09.02.2019: Как да изчистим плаките от кръвоносните съдове 2024, Юли

Видео: "Пулс", 09.02.2019: Как да изчистим плаките от кръвоносните съдове 2024, Юли
Anonim

Господарките добре знаят, че кухненските прибори могат да се поддържат в отлично състояние, ако ги миете и почиствате веднага след готвене. Но на практика поради липса на свободно време това не винаги се прави. Така се оказва, че постепенно дъната на тиганите и тиганите са покрити с мощен слой сажди. Но не изхвърляйте чиниите заради това? Има много начини да върнете саксиите в първоначалния им вид.

Image

Ще ви трябва

  • - прах за пране;

  • - метална четка или шкурка;

  • - сапун за пране;

  • - течно стъкло;

  • - сода каустик;

  • - сода пепел;

  • - силикатно лепило;

  • - пясък.

Инструкция за употреба

1

Изборът на инструменти, които се използват за почистване на съдове от замърсяване, зависи не само от степента на пренебрегване, но и от материала. Например, за да почистите съдове или тигани, покрити с емайл, независимо от тяхното състояние, можете да използвате всеки фин неабразивен почистващ прах, който се продава в домакинските отдели на магазините.

2

Навлажнете дъното, нанесете почистващо средство върху повърхността и го оставете за половин час. След това опитайте да почистите саждите. Нещо ще бъде премахнато този път. Но не всички. Изплакнете останалата част от продукта под течаща вода и нанесете нова порция. Две или три от тези процедури ще ви помогнат да се отървете от проблема.

3

Понякога е добре да почиствате кухненските прибори с течни почистващи препарати за печки. Те също се нанасят върху повърхността и се оставят да започнат химическа реакция и мазнината постепенно се разтваря.

4

Не много дебел слой сажди може да бъде отстранен, както следва. Налейте гореща вода в голям басейн и в нея изсипете повече препарат. Поставете в разтвор съдовете си със сажди. След два часа я огледайте. По това време най-често мазнините отпадат и трябва само да миете чиниите много добре.

5

Ако тиганът е от чугун или стомана (но не от неръждаема стомана, разбира се), тогава можете да опитате да премахнете голям слой сажди с метална четка, шкурка или шлифовъчно колело.

6

Изсипете голям резервоар с вряла вода (най-малко 10 литра). Настържете лента сапун за пране, изсипете 400 г течно стъкло и изсипете един и половина килограма сода каустик. Смесете всичко това и сложете в разтвора всички съдове, които искате да почистите. Доведете до кипене, покрийте съда с капак и оставете да къкри за 2-4 часа на слаб огън. След това извадете вече чистите съдове и го изплакнете със сапун и сода.

7

Разтрийте един бар сапун за пране в съд с гореща вода, сложете половин пакет сода пепел и епруветка от силикатно лепило. Потопете замърсените тигани и тенджери в тази течност и оставете да къкри поне два часа. Изстържете онова, което е останало от сажди.

8

Медни, чугунени и силиконови тигани могат да бъдат почистени, както следва: първо, ако пластмасова дръжка е завинтена на тигана, развийте го. Изсипете слой чист, сух пясък върху дъното на купата. След това го сложете на среден огън за един ден. Препоръчително е да отворите прозореца. Когато тиганът се нагрее, от дъното ще се излее дим. Всичко първо е покрито с черна сажди. Трябва да е така. Тогава на повърхността на съдовете ще се появят черни "люспи" от сажди, които постепенно ще отпаднат.

Полезни съвети

Между другото, имайте предвид, че един чугунен тиган не може да бъде почистен от сажди, защото дебелият му слой предпазва храната от бързо охлаждане.

Свързана статия

Как да почистите саксиите от сажди без химикали

как да почистите тигана от сажди