Logo decormyyhome.com

Как да се справим с килим

Как да се справим с килим
Как да се справим с килим

Видео: килим перална машина (carpet washing machine) 2024, Юли

Видео: килим перална машина (carpet washing machine) 2024, Юли
Anonim

Почистването на килими е доста трудоемка и отнемаща време задача. Тази настилка е лесно да се замърси. В този случай калта прониква дълбоко във влакната на материала и ускорява износването на килима. Как да обработим независимо килим?

Image

Ще ви трябва

  • - прахосмукачка;

  • - почистващо средство за килими;

  • - гъба;

  • - четка.

Инструкция за употреба

1

Изберете подходящ почистващ препарат

За лечение на килим се препоръчва използването на висококачествени почистващи препарати. Продуктите с лошо качество могат да останат върху вилите на килима, така че мръсотията ще залепне на пода още по-бързо. Днес има няколко вида почистващи препарати - прах, шампоан и пяна.

2

Почистваща пяна

По правило пяната се използва за почистване на малки и не твърде мръсни участъци от покритието. Проверете ефекта на лекарството върху малка площ от килим и се уверете, че цветът му не се е променил.

Напръскайте продукта равномерно върху покритието. Втрийте го в тъканта с гъба или четка. Изчакайте да изсъхне напълно и отстранете замърсяванията и изсушената пяна с прахосмукачка.

3

Шампоан за почистване

Преди да използвате дори най-качествения шампоан, се препоръчва да се извърши малка проверка на този продукт. Изсипете 5-6 капки в чинийка и го оставете за 12-15 часа. Изсипете останалата течност и оставете чинийката да изсъхне напълно.

Внимателно инспектирайте повърхността на съдовете. Ако забележите бяло покритие или повърхността на чинийката е лепкава на допир, използването на този продукт не се препоръчва. Килим, третиран с такъв шампоан, ще привлече целия прах и мръсотия.

4

Почистващ прах

Използването на специален прах е може би най-малко отнемащият време начин за обработка на килими. Почистващият състав не деформира влакната на покритието. В допълнение, такова почистване отнема много по-малко време, отколкото използването на други продукти.

Почистете старателно пода. Разпределете почистващия прах равномерно по повърхността на килима и го оставете за 30-40 минути. Това е необходимо, така че мръсотията да има време да попие.

Отново вакуумирайте покритието. Не е необходимо да се събира целият прах до най-малки зърна - тяхното присъствие на килима ще го предпази от по-нататъшно замърсяване.

5

Трябва да знаете, че килимът на основа от юта или лепило трябва да се почиства със сух метод, както поради влагата силикатното лепило, което е част от материала, може да се разтвори.

Килим на основата на латекс или пяна гума не се страхува от мокро почистване. В този случай обаче не се препоръчва това да се прави по-често от веднъж месечно.

Как да почистите килим