Logo decormyyhome.com

Как да мием казан

Как да мием казан
Как да мием казан

Видео: Чем и как отмыть помыть пластиковую вагонку. Как помыть пластиковый потолок. 2024, Юли

Видео: Чем и как отмыть помыть пластиковую вагонку. Как помыть пластиковый потолок. 2024, Юли
Anonim

Един казан е дебелостенна чугунена опаковка с полукръгло дъно, фиксирана върху триножник, така че да е удобно да се готвят национални ястия над огън. Най-често казанът е огромен и се използва по време на периоди на масови фестивали в Централна Азия и Казахстан. Пилафът е подготвен за всички много гости. След празника контейнерът трябва да бъде добре измит и изсушен.

Image

Ще ви трябва

  • - сода за хляб;

  • - сол;

  • - речен пясък;

  • - гъба;

  • - желязна четка;

  • - препарат за миене на съдове;

  • - почистващ гел или прах;

  • - инструмент за съдомиялни машини.

Инструкция за употреба

1

Измийте веднага казана, веднага щом последната порция пилаф се разстила върху чинии. Чугунената купа остава на триножника, докато всичко, което е приготвено, е в нея. В същото време огънят е слаб. Стените на казана пресъхват. За да улесните измиването, напълнете съда с вода, добавете сода за хляб, количеството му зависи от обема на съдовете. Изсипете 1-2 опаковки в голям съд от 100-150 литра. В малък казан от чугун е достатъчно да добавите 1-2 с.л.

2

Загрейте водата, но не довеждайте до кипене, оставете казана напълнен за 2-3 часа. Измийте с голяма гъба и препарат за миене на съдове.

3

Вместо сода можете да използвате речен пясък или сол. Всички средства се справят добре с изгаряните мазнини и могат да се мият без затруднения. Единствената разлика е, че ако е достатъчно да държите гореща вода със сода в контейнер в продължение на няколко часа и изгорелата мазнина се отмива лесно, тогава сол или пясък трябва да се изсипват, сваряват и оставят за една нощ. Сутрин котелът се отмива лесно.

4

Почистете опушените външни стени на чугунената купа с модерни почистващи препарати и желязна четка, предназначена за съдове. Чугунът не е обект на драскотини, така че е допустимо да го почиствате с железни четки. Вместо почистващи продукти, използвайте речен пясък, който премахва саждите, катраните и старите сажди не по-лошо от най-скъпия почистващ гел или прах.

5

Ако казанът е малък и сте готвили храна не на огън, а на електрическа печка или газова горелка, можете да измиете контейнера с препарат за миене на съдове ръчно. Ако използвате съдомиялна машина, поставете чугунен съд в нея, включете режима на висока температура, добавете специален продукт, предназначен за използване в съдомиялни машини. Пресните примеси лесно се измиват от чинии от чугун.