Logo decormyyhome.com

Кой е най-добрият начин за залепване на пластмаса

Кой е най-добрият начин за залепване на пластмаса
Кой е най-добрият начин за залепване на пластмаса

Съдържание:

Видео: Как се използва пистолет за горещ въздух за заваряване на пластмаса? 2024, Юли

Видео: Как се използва пистолет за горещ въздух за заваряване на пластмаса? 2024, Юли
Anonim

За да залепите здраво пластмасов продукт, първо трябва да установите от какъв материал е направен. Всеки от тях има свой собствен метод за възстановяване. Но можете да използвате лепило, което добре свързва повечето пластмаси.

Image

Преди да продължите с възстановяването на продукта, трябва да опитате да установите от какъв вид пластмаса е направена. Факт е, че някои от неговите видове, като фторопласт (тефлон), различни съвременни полиуретани практически е невъзможно да се залепят.

Как да залепите термореактивна пластмаса

Повечето от продуктите, които заобикалят човек в ежедневието, са направени от този материал. Това са контакти и ключове, детайли на будилника и радиостанции, елементи на декора и други продукти. Термопластиката включва плексиглас (плексиглас), поливинилхлорид, полистирол. Особеността на тези пластмаси е, че те са течни в предварително загрято състояние. За да сте сигурни, че продуктът е изработен от термопластик, трябва леко да го докоснете с горещ поялник.

Можете да залепите такава пластмаса с бакелитен лак. Повърхността на частите първо се обезмаслява с бензин, след това върху краищата се нанася свързващо вещество с тънък слой. След това частите, които трябва да бъдат залепени, трябва да бъдат здраво фиксирани със скоби. След това продуктът се поставя във фурната, загрята до температура 80 ° C. Тук трябва да е за 2-3 часа. След известно време температурата трябва да започне да се повишава, като постепенно я довежда до 100 ° C.

Термопластиците се възстановяват добре с помощта на лепило BF-2 или BF-4. В този случай също се препоръчва да поставите частите, които трябва да бъдат залепени във фурната. Но има функция в прилагането на лепило: първо се нанася с тънък слой, след това се дава време да изсъхне (поне час), след което процедурата се повтаря. Когато вторият слой свързващо вещество изсъхне, частите се компресират със скоби и се поставят във фурната. Ако се използва BF-2, той трябва да се държи 1 час при температура 80-100 ° C. Ако BF-4 - тогава продуктът се суши 2-3 часа при температура 60 ° C.

Друг начин за залепване на термопластиката е използването на вискозно вещество, направено от парче подобна пластмаса, разтворено в разтворител. Този метод е добър за продукти с тънки стени, които не е желателно да се излагат на силна топлина. Плексигласът се поддава добре на залепване с разтвор, приготвен от фино планирано органично стъкло, разтворено в дихлороетан, оцет или мравчена киселина. След обработката на краищата на частите, те трябва да бъдат плътно свързани и фиксирани в порок. След 6-7 часа продуктът ще бъде здраво залепен.