Logo decormyyhome.com

Как да изолирате тръба във вана

Как да изолирате тръба във вана
Как да изолирате тръба във вана

Съдържание:

Видео: Монтаж на водна инсталация в Баня / ВиК лепене на полипропиленови тръби Част1 2024, Юли

Видео: Монтаж на водна инсталация в Баня / ВиК лепене на полипропиленови тръби Част1 2024, Юли
Anonim

За да се елиминира рискът от пожар, тръбата в банята трябва да бъде изолирана, изключвайки контакта й с дървените покривни конструкции. Обикновено такава изолация се извършва с помощта на минерална вата, върху която тръбата е измазана и обвита с допълнителен слой от покривна стомана.

Image

Изолацията на тръбата във ваната изпълнява няколко важни задачи. Поради изолацията, дървената рамка и покривът са защитени от прегряване и пожар. В допълнение, правилната изолация на тръбата ви позволява да запечатате покрива и да предотвратите навлизането на вода в тавана.

Какви изисквания трябва да отговарят на тръбата в банята

Според изискванията за пожарна безопасност температурата на външната повърхност на тръбата в местата на контакт с елементите на покрива не трябва да надвишава 50 градуса. Ако тръбата е тухлена, това изискване се изпълнява от само себе си. Но ако тръбата е метална, е необходимо да се изолира. Има няколко метода за изолация на тръбите, повечето от които се основават на принципа на наслояване и използването на топлоизолационни материали (най-често минерална вата).

Изолация на каналите

За да избегнете контакт с дървото, коминът в банята трябва да бъде разположен в специална кутия на разстояние 15-20 сантиметра от стените му. Пространството между комина и стените на канала е изпълнено с огнеустойчиви топлоизолационни материали на базата на минерална вата, счупена тухла или обикновена изсушена земя.

Комини за сандвич

Напоследък сандвич комините стават все по-популярни. В тях вътрешната повърхност е от стомана с висока якост. Отвън се поставя друга стоманена тръба върху стоманена тръба, с по-голям диаметър. Цялото свободно пространство между тръбите е запълнено с минерална вата с плътност около 120 килограма на квадратен метър. В същото време минералната вата трябва да издържа на работна температура до 700 градуса.

Модулни комини

Модулните комини по своя дизайн наподобяват сандвич комин. В тях вътрешната тръба е керамична, а външната обвивка е от лек бетон. Монтирането на тръби от такива модули не е трудно. Блоковете са прикрепени един към друг с помощта на разтвор, след това се извършва хидроизолация на мястото, където тръбата преминава през покрива.