Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от трипси върху гладиолите

Как да се отървете от трипси върху гладиолите
Как да се отървете от трипси върху гладиолите

Съдържание:

Видео: Присаждане на Роза 2024, Юли

Видео: Присаждане на Роза 2024, Юли
Anonim

Thrips е малко крилато насекомо с черен или кафяв цвят, ларвите му обикновено имат жълт или леко зеленикав оттенък. За трипс на гладиолус нанасят значителни щети, засягащи пъпки, цветя, листа и кори.

Image

Обработка на луковици от гладиолус за убиване на трипси

Тъй като с настъпването на есента по-голям брой трипси се премества в долната част на гладиолите, а след това под люспите на луковиците, именно тази част от растението изисква по-внимателно внимание. На първо място, изкопаните кормове трябва да се отърсят от земята и след това да се потопят за пет минути във вода, загрята до 50 ° C. Друг вариант е да спуснете клубените в топъл разтвор на малатион в продължение на 20-30 минути. За да приготвите такова лекарство, вземете 2 литра вода за 2 g от лекарството.

Третираните луковици трябва да бъдат добре изсушени и извадени през зимата, в помещение с температура, която не надвишава 8 ° C, в противен случай трипсите могат да станат активни. През цялото време на съхранение трябва да се гледат гладиоли и ако се открият вредители, поръсете луковиците с тебешир или пухкава вар.

Преди засаждането корите се подреждат, засегнатите се елиминират, а нормалните се третират. За преработка се използва разтвор на малатион, както и инфузия на равнец, която се получава от 900 г суха суровина, пълна с 10 л вряла вода и отлежава в продължение на два дни. Във всеки от тези продукти крушките се държат 20-30 минути.