Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от различни видове молци

Как да се отървете от различни видове молци
Как да се отървете от различни видове молци

Видео: Хлебарки - тайните за унищожаване, защита и борба с тях! 2024, Юли

Видео: Хлебарки - тайните за унищожаване, защита и борба с тях! 2024, Юли
Anonim

Щом слънцето започне да пече, пеперудите от молци се активират. Всеки от тях снася от 70 до 200 яйца, от които се появява армия от ненаситни ларви. Тези гъсеници се засаждат в зърнени култури, сушени плодове, ядки, чай, гризана тапицерия, дрехи и други продукти, изработени от естествени материали. Те дори са в състояние да развалят реколтата на градинските култури. И въпреки че изброените престъпления са на съвестта на различни видове молци, методите за тяхното освобождаване са много сходни.

Image

температура

В студения сезон "замразяването", заразено с продукти от молец и неща на открито, помага през деня при температура от -20 градуса. През лятото - "печене" под палещото слънце в продължение на няколко часа.

Тъканите могат да се потопят във вряща вода, да се гладят с гореща ютия или да се парят.

Сухите насипни продукти трябва да се разстилат върху лист с тънък слой и да се поставят за 20 минути във фурна с температура 60-7 градуса.

Остра миризма

В буркани с храна можете да поставите една скилидка чесън.

В дрехите и кухненските шкафове е полезно да съхранявате торби със сушени цитрусови кори, миризливи билки, подправки или с иглолистни дървени стърготини.

Подложките от памук от къртици, наситени с етерични масла, ароматен сапун, празни бутилки за парфюм, ако се поставят между купчини дрехи, в джобове с дрехи, вътре в обувките, добре плашат молците.

Ограничение на достъпа

За да не се доближи молецът до сухи насипни продукти, те трябва да се съхраняват в херметически затворени калаени и стъклени буркани. Устите на консервите с продукти, които могат да станат плесенясали без проветряване, трябва да бъдат вързани с кърпа, навлажнена в оцетна есенция. Или изсипете продуктите в ленен плик, след като го накиснете с оцет, и го подсушете.

Предмети от естествени материи, кожени изделия след чорапи трябва да бъдат почистени, поръсени с парфюм, изсушени, съхранявани в 2 пластмасови торбички и плътно завързани или запечатани с лепяща лента.

химични агенти

В кухнята пеперудите от молец кълват добре на лепкави ленти и капанчета, които привличат насекоми с приятна миризма.

В шкафовете за дрехи могат да се поставят брикети, чинии и таблетки на базата на камфор, нафталин и други вещества, които отблъскват миризми или отрови насекоми.

Дрехите, килимите и мебелите могат да бъдат третирани със специални аерозоли с миризми, неприятни за вредители. Има и гелове и аерозоли за обработка на стени и рафтове на шкафове на базата на дихлорвос и други отрови.

В градината и в градината

В началото на пролетта ябълковите дървета трябва да се напръскват с разтвори на малатион, хлорофос или други химикали 2 пъти с интервал от 1 седмица. След това третирайте дърветата и насажденията от кръстоцветни градински култури на всеки 1, 5–2 седмици с естествени инфузии: 100 г червен лют пипер или тютюнев прах или 500 г нарязани върхове домат и 40 г сапун в кофа с вода.

Можете да подредите в градината и да окачите контейнери с вискозен сироп върху дърветата, в които пеперуди, привлечени от миризмата, ще потънат.

Основното нещо е чистотата

За да предотвратите появата на молци, трябва да изметете прах и поръсени зърнени култури от кухненски шкафове и да проверите запасите от продукти.

Дръжте дрехите само измити - следи от пот привличат насекоми. Не забравяйте да проветрите и дезинфекцирате съхранението.

В градината пашкули от вредители трябва да се отстраняват своевременно от клоните, да се събира чистач, да се изгори миналогодишната зеленина, да се почистват стволовете на дърветата от мъртва кора, мъхове, лишеи (молецът е скрит в тях за зимата).

При спазване на тези условия пеперудите няма да намерят убежище във вашите притежания и ще тръгнат да търсят благоприятни условия за отглеждане на друго място.