Logo decormyyhome.com

Как да се отървем от мащаба в желязото

Как да се отървем от мащаба в желязото
Как да се отървем от мащаба в желязото

Видео: Effective worldwide vaccination campaigns | European Vaccination Information Portal 2024, Юли

Видео: Effective worldwide vaccination campaigns | European Vaccination Information Portal 2024, Юли
Anonim

За съжаление, водата от чешмата не е перфектна. Доста често е жилав и съдържа голямо количество магнезиеви и калциеви соли. Когато използвате такава вода в желязо с функция на пара, под въздействието на висока температура, неразтворимата утайка се „залепва“ към нагревателните елементи. Отворите за изпускане на пара са запушени, а върху дрехите, изгладени с такова ютия, се появяват грозни петна.

Image

Ще ви трябва

  • - оцет;

  • - лимонена киселина.

Инструкция за употреба

1

Опитайте се да почиствате ютията възможно най-често, като избягвате големи отлагания. За да намалите външния му вид, ако е възможно, филтрирайте водата. Варената вода дава по-малко мащаб и може да се използва дестилирана вода. Но в този случай е по-добре да го смесите с обичайния в съотношение 2: 1. Факт е, че чистата дестилирана вода образува парата по-лошо.

2

За да премахнете появата на котлен камък, разглобете ютията и я изплакнете. Но ако не сте сигурни в техническите си способности, тогава това ще ви помогне да го направите в сервиза за ремонт на домакински уреди.

3

Вкъщи мащабът в ютията се отстранява, на първо място, със специални средства, предназначени за тази цел, които могат да бъдат закупени в магазините.

4

За онези модели ютии, които имат функция за самопочистване, е подходящ този метод за отстраняване на накип. Налейте вода в резервоара и задайте максималната температура на ютията. Изчакайте, докато ютията се изключи автоматично два пъти. След второто изключване натиснете бутона за самопочистване, като държите ютията над мивката или мивката. Частиците от пара и мащаб интензивно ще излязат от дупките за пара. Дръжте бутона натиснат, докато водата от резервоара бъде напълно източена.

5

Горният метод помага само ако редовно почиствате устройството. Но ако скалата е заварена към желязото в дебел слой, врящата чиста вода няма да доведе до резултати. Можете да опитате алтернативен метод за почистване.

6

Вземете голям термоустойчив съд, в който може да се побере подметката на ютията. Поставете чифт дървени пръчки на дъното на съда, така че поставеното върху тях желязо да не докосва повърхността на съда. Кипнете водата, добавете оцет или лимонена киселина в нея и изсипете толкова много в съда, че да покрива подметката на желязото с един и половина до два сантиметра, но не повече. Уверете се, че никакви гумени или електрически части от ютията не попадат във водата.

7

Оставете устройството във водата за 10 минути, докато скалата се разтвори. За съжаление водата в резервоара се охлажда бързо и най-вероятно утайката няма да се разтвори напълно. Следователно, за да засилите ефекта, можете да поставите съд с ютия на слаб огън и да заври малко. След тази процедура използвайте бутона и отстранете накрая от резервоара.

8

Ако ютията ви няма функция за самопочистване, можете да използвате няколко удара с пара, за да „изтръгнете“ скалата (тази функция е налична в почти всички ютии).

Обърнете внимание

Някои хора препоръчват да добавите вода с оцетна или лимонена киселина в желязната пара, но тъй като тези вещества могат да повредят гумените части, този метод може да се използва само в изключителни случаи.

как да се отървем от мащаба у дома