Logo decormyyhome.com

Как да използвате сода за хляб

Как да използвате сода за хляб
Как да използвате сода за хляб

Съдържание:

Видео: Сода за хляб в градината 2024, Юли

Видео: Сода за хляб в градината 2024, Юли
Anonim

Френският химик изобретил содата за хляб в края на 18 век. Отначало веществото и неговото производство бяха класифицирани, но след това то стана широко разпространено, особено в готвенето. Днес содата е универсално лекарство за много области от живота.

Image

Използване при готвене

Содата е един от най-популярните бакпулвер за печене. Необходима е, така че продуктите от тесто да са пухкави и рохки. Добавете една чаена лъжичка сода за хляб, гасена с оцет или лимонов сок, в тестото за месене за печене на мъфини, торти, кифлички и други сладкиши. Содата реагира с кисела среда, което води до отделяне на въглероден диоксид, вода и сол. Въглеродният диоксид помага на тестото да намери правилната структура. Тестеният бакпулвер може да се приготви и у дома със сода. Вземете 12 г брашно, 5 г сода и 3 г лимонена киселина и разбъркайте. В резултат на това ще имате 20 г бакпулвер.

Когато готвите месо, използвайте сода, за да омекотите храната. Месото със сода бързо се пържи и задушава, а също така се оказва по-меко. Просто избършете суровото парче месо със сода и го сложете за кратко в хладилника. След това извадете парчето и го изплакнете, за да отмиете останалата сода.

Ако страдате от киселини, разбъркайте чаена лъжичка сода в чаша вода и я изпийте. Въпреки това, не злоупотребявайте с този метод за контрол на болестта.

Домашна употреба

С помощта на сода за хляб можете ефективно да почиствате килими. Разредете половин чаша сода в пет литра вода. Напръскайте разтвора върху повърхността на килима от бутилка със спрей. Колкото по-дълга е купчината на килима, толкова по-малко е мокра. Като цяло, опитайте се да не се включвате в този процес. Оставете влажен килим за 40 минути: през това време содата ще премахне замърсяванията и неприятните миризми. В допълнение, разтвор на сода за пиене помага на килима да върне първоначалния си цвят. Когато изминат 40 минути, вакуумирайте килима.

В допълнение към килимите, содата може да почиства емайлирани съдове, плочки, мивки, вани, изделия от неръждаема стомана. Содата много добре елиминира неприятните миризми във фризера, кошчето, шкафа за обувки, котешката тоалетна. Просто напръскайте тези места с разтвор на сода.