Logo decormyyhome.com

Как да съхраняваме дъски

Как да съхраняваме дъски
Как да съхраняваме дъски

Видео: КАК СИ СЪХРАНЯВАМ ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ 2024, Септември

Видео: КАК СИ СЪХРАНЯВАМ ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ 2024, Септември
Anonim

Пестеливите собственици често купуват материал за ремонт или строителство предварително, но след това се сблъскват с проблем при съхранение. Дървесината е особено чувствителна към неблагоприятните влияния на околната среда. За да съхранявате дъските за дълго време, трябва да знаете няколко правила.

Image

Инструкция за употреба

1

Изберете подходящо място за съхранение на дърва, то трябва да е високо място, отворено за ветровете. Мястото трябва да има наклон за оттичане на дъждовна вода, за предпочитане далеч от жилищни сгради и източници на инфекция на дървесина с плесен и гъбички.

2

Ако е възможно, направете отворен навес за дъските, който ще ги предпази от дъжд, сняг и пряка слънчева светлина. За дългосрочно съхранение в продължение на няколко сезона изградете затворен балдахин със сгъваеми стени, който ще предпази дървесината от слънцето и дъжда, но ще остави вятъра да премине. Поставете отворения балдахин по посока на преобладаващите ветрове, а затворения - напречно. Ако не планирате да правите балдахин, поне покрийте дъските с филм, покривен материал, шисти, велпапе - каквото и да е, само ако те няма да получат валежи и пряка слънчева светлина.

3

Никога не поставяйте дъски директно върху земята. Ако не е възможно да ги поставите върху асфалтов или бетонен под, поставете върху земята дървени уплътнения, които надеждно отделят целия долен ред дъски от земята. Преместете всеки ред с такива уплътнения. Поставете уплътнители строго една над друга, така че дъските да не се огъват. Дебелината на уплътненията трябва да бъде най-малко дебелината на дъските. Поддържайте разстоянието между уплътненията 1, 5 - 2 метра (за дъски по-дебели от 50 мм), 1 - 1, 5 метра (за дъски 30 - 50 мм), 0, 8 - 1, 2 метра (за дъски по-малко от 30 мм).

4

Поставете дъски със страната нагоре към сърцевината, така че материалът да се изкривява по-малко. Поставете облицовката с рендосаната страна нагоре. Направете всички редове идеално равномерни, тъй като дъските трябва да изсъхнат равномерно. Малко изкривяване и всички дъски ще отидат "витло".

5

Краищата на материала се покриват с настъргана варовик или мерак, разреден върху лак. Ако вече виждате пукнатина в края, напишете малка напречна лента на дъската или закрепете S-образна метална скоба в края, за да предотвратите по-нататъшното разпространение на пукнатината.

6

От време на време проверявайте склада си, за да откриете и отстраните навреме материали, засегнати от гъбички или плесени.

Обърнете внимание

Ако оставите неварени дъски на слънце за поне седмица, те със сигурност ще изсъхнат с „витло“.