Logo decormyyhome.com

Как да гладиш лист

Как да гладиш лист
Как да гладиш лист

Видео: ЛАЙФХАКИ монтажника из Латвии 2024, Юли

Видео: ЛАЙФХАКИ монтажника из Латвии 2024, Юли
Anonim

Напоследък в телевизионни програми, списания, онлайн публикации често се казва, че гладенето на спално бельо е вредно: след третиране с горещо ютия не позволява на кожата да диша пълноценно. Но много домакини все още предпочитат да покриват леглото с чисти, свежи, идеално равномерни чаршафи без нито една гънка. Изглежда, че гладенето е проста материя, но има своите собствени тайни.

Image

Инструкция за употреба

1

Преди да измиете спално бельо, включително чаршаф, прочетете етикета с препоръки за грижа. Изберете подходящия режим на пералня и ако поддържа функцията за лесно гладене, не забравяйте да го използвате: това ще ви спести много време, защото ще избегнете изглаждане на бръчки и гънки по чаршафите.

2

Когато окачвате измитите чаршафи, ги сгънете наполовина, като съответствате на ъглите и краищата и ги окачете равномерно. Опитайте се да не изсушавате прането, гладете го леко влажно, така че да придобие безупречен вид.

3

Незаменим нещо в къщата е дъска за гладене. За да гладите чаршафа, го поставете на горното ниво, така че прането да не пада върху пода. Ако няма дъска, използвайте вместо това голяма маса, покрита с одеяло или покривало. Препоръчително е мястото за гладене да е добре осветено.

4

Памучното бельо се глади с много гореща ютия; ако е необходимо, използвайте бутоните "пара" и "вода". За копринените листове загряването на ютията трябва да е малко или средно.

5

Най-удобно е да гладите чаршафите, като ги сгънете наполовина по грешната страна навътре. Докато гладете парче по парче, движете листа по дъската напред или назад, както предпочитате. След като обработите листа с ютия от едната страна, го сгънете напречно, така че гладената част да е вътре, отново да го сгънете наполовина и да изгладите всеки сегмент по такъв начин, докато листът достигне този размер, така че лесно да се побере на рафт в килера за спално бельо.

6

Ако искате незабавно да поставите чаршафа на леглото или искате да спите върху спално бельо без гънки, направете това: сгънете чаршафа наполовина по дължина или напречно, доколкото позволява ширината на дъската за гладене, и гладете от двете страни, без да засягате завоя. След това сгънете листа, така че останалото парче да е в центъра и го гладете.

7

Можете също така да гладите чаршафа директно върху леглото, ако той е напълно плосък, но ще трябва периодично да загрявате ютията, тъй като дължината на шнура няма да ви позволи да стигнете до всички ъгли на листа.