Logo decormyyhome.com

Как да почистите аквариум

Как да почистите аквариум
Как да почистите аквариум

Видео: Как чистить аквариум. 2024, Юли

Видео: Как чистить аквариум. 2024, Юли
Anonim

Мътна вода и стените на аквариума, покрити със зеленикава слуз - много грозна гледка, която има отрицателен ефект върху рибите, които живеят в него. Водата трябва винаги да е чиста, за това трябва да се научите как правилно и своевременно да извършвате почистване в аквариума.

Image

Ще ви трябва

  • - стъргалка или гъба;

  • - ножица;

  • - маркуч с фуния;

  • - кофа.

Инструкция за употреба

1

Започнете да почиствате аквариума си, като почиствате стъклото. Тази манипулация може да се извърши с помощта на специална стъргалка, гъба, найлонова кърпа или обикновен бръснач. Отличен ефект се получава чрез почистване на стените на аквариума с кухненска кърпа, изработена от фибростъкло (в никакъв случай не използвайте гъба, предназначена за други цели). Препоръчително е да изключите всички електрически уреди в аквариума. Ако съдът се състои от плексиглас, тогава е по-добре да използвате найлонова кърпа или гъба за почистване, по-твърдите материали ще оставят драскотини.

2

Когато стъклото се почисти, отстранете пожълтелите и изгнили листа по растенията с ножица. При необходимост се извършва трансплантация на растения. Не докосвайте растенията, които съставят храста в продължение на четири до шест месеца след засаждането. По време на тези манипулации мътността се образува във водата, изчакайте десет минути, така че тя напълно да потъне на дъното. Почиствайте внимателно листата на растенията с пръсти от суспендирани частици от органична материя.

3

Сега можете спокойно да започнете да почиствате почвата, за това използвайте маркуч с фуния в края. Между другото, в продажба има голям брой специални устройства, използвани за тези цели. Със спестявания можете да го създадете сами у дома. Ще ви е необходим гъвкав маркуч, сложете лейка за поливане в края му. Спуснете края на маркуча с лейката до дъното, натиснете го към земята и засмукайте вода през другия край (както някои шофьори правят за източване на бензин), насочете струя вода в подготвената кофа. Мръсната вода се влива там от електрически ток. Пренаредете фунията около растенията, премахвайки излишната органичност, източете част от водата.

4

По време на процедурата за почистване наблюдавайте обема на изцедената вода, той не трябва да надвишава една пета от общия обем на аквариума. Направете маркировка отстрани на аквариума. След това добавете прясна вода, която се препоръчва да се защитава предварително (опитът на аквариумния клуб показва, че можете да наливате вода директно от чешмата). При частична подмяна на водата концентрацията на вещества, които не се обработват от растенията и не се разлагат, намалява. Трябва също да се отбележи, че рибите трябва да получават микроелементи, разтворени във вода за нормално развитие, в естествените резервоари те се измиват от почвени скали и могат да влизат в прясна вода само с аквариум.

5

Почистването на аквариума с частична подмяна на вода трябва да се извършва редовно - около веднъж седмично. Ако обемът на аквариума надвишава двеста литра, тогава веднъж на две седмици. Малки аквариуми с двадесет до тридесет литра вода ще трябва да се почистват два пъти седмично.