Logo decormyyhome.com

Има ли вреда от енергоспестяващите лампи

Има ли вреда от енергоспестяващите лампи
Има ли вреда от енергоспестяващите лампи

Съдържание:

Видео: Соларни Улични Лампи | 4Sales.bg 2024, Юли

Видео: Соларни Улични Лампи | 4Sales.bg 2024, Юли
Anonim

Увеличаването на тарифите ни кара да търсим начини за икономия на електроенергия, например, повишаване на ефективността на електрическите уреди. Често използваните лампи с нажежаема жичка имат много ниска ефективност и затова се опитват да ги заменят с енергоспестяващи лампи.

Image

Компактно устройство с флуоресцентна лампа

Компактните флуоресцентни лампи (CFL) се различават от конвенционалните флуоресцентни лампи, инсталирани в офис помещения, само по размер и форма на крушката, която се огъва по различни начини за намаляване на размерите. Херметически затворена колба се напълва със смес от живачни пари и инертен газ. По време на преминаването на електрически разряд газът йонизира с образуването на ултравиолетово лъчение. Под въздействието на ултравиолетовата светлина фосфорът започва да свети - специално вещество, депозирано върху вътрешната повърхност на крушката.

Ползи за CFL

производителност Лампите с нажежаема жичка са много ниски, тъй като значителна част от консумираната електроенергия се губи под формата на топлинно излъчване от нишката. Флуоресцентните лампи са без този недостатък и следователно тяхната ефективност и експлоатационен живот са няколко пъти по-високи.

Лампите за разреждане не са проектирани да се включват и изключват често.

Чрез промяна на фосфора човек може да променя спектъра на светлинното излъчване на CFL.

Вредят CFL

Живачни пари, които пълнят колбата, са изключително вредни за здравето. Лампа, счупена на закрито, е сериозна опасност за здравето. Освен това проблемът с изхвърлянето на изразходвани CFL не е решен - на теория те трябва да бъдат унищожени на специални депа, които засега просто не съществуват в достатъчни количества.

Част от ултравиолетовото лъчение, генерирано в тръбата за изпускане на газ, прониква навън през стъклото. Повишеното ниво на ултравиолетовата радиация е фактор, който провокира рак на кожата, екзема и алергии. В допълнение, дроселът, отговорен за включването на лампата, генерира електромагнитно радиочестотно излъчване, което е опасно на разстояние около 15 см от основата. Съответно CFL в лампа за маса или нощно шкафче може да бъде допълнителен рисков фактор.

Спектърът на светлина, излъчвана от нажежаема лампа, е близо до слънцето и следователно не причинява дискомфорт, ако лампата е достатъчно ярка. Спектърът на светлина от флуоресцентна лампа може да бъде доста различен от естествения и да причини умора, болка в очите и главоболие.

Когато купувате, обърнете внимание на най-новите номера на маркировка CFL, които показват нейната цветова температура. При средна осветеност на хола, температурата най-близка до спектъра на лампата с нажежаема жичка е 2700-3000 К.

Съществените недостатъци на енергоспестяващите лампи включват високата им цена. В този случай честото включване / изключване на CFL ще доведе до бързото му отказ. Така че, за да спестите енергоспестяваща лампа, трябва да я поддържате постоянно. Така надеждата за спестяване на енергия става съмнителна.