Logo decormyyhome.com

Защо накисвате семената преди засаждането

Защо накисвате семената преди засаждането
Защо накисвате семената преди засаждането

Видео: Засаждане покълналите семена на Домати за разсад. 2024, Юли

Видео: Засаждане покълналите семена на Домати за разсад. 2024, Юли
Anonim

Преди сеитбата семената трябва да бъдат допълнително обработени. Това се прави главно за увеличаване на скоростта на покълване. Накисването на семена в специални разтвори също им позволява да придобият устойчивост на стрес при лоши метеорологични условия.

Image

Ще ви трябва

Семена, вода, стимуланти на растежа, калиев перманганат.

Инструкция за употреба

1

Накисването на семена е полезна техника за много градинари. Той значително ускорява покълването. Преди засаждането накиснете семената на следните култури: грах, тиквички, домати, чушки, спанак, краставици, киселец, магданоз, целина, пащърнак. Обърнете внимание, че всяко растение има свое време за накисване. Резултатът от накисването се определя визуално: семената трябва да набъбват и излюпват. В някои случаи те могат само да набъбнат.

2

Не използвайте чешмяна вода за накисване. Най-добрата вода е стопилка или дъжд. Можете също така да използвате охладена преварена вода. Все още е подходяща вода от магазина. Вземете чинийка, сложете кърпа върху нея и внимателно разпределете семената отгоре. Напълнете ги с вода със стайна температура. Водата едва трябва да скрие семената. Поставете чинийката на тъмно и топло място. Добавете вода, докато изсъхне. Долната линия е, че семената са винаги мокри.

3

Можете да накиснете семената в специални препарати. Така че, за зеленчукови култури, използвайте стимуланти на растежа. Те са абсолютно безобидни, тъй като са направени на базата на естествени суровини. Най-често срещаните лекарства са Епин, Епин Екстра, Циркон. В резултат на използването на стимуланти на растежа, семената покълват по-бързо, а разсадът не се разтяга. В допълнение, разсадът изглежда устойчив на замръзване, суша, болести. И разсадът се вкоренява по-добре по време на бране и пресаждане в земята. За да приготвите разтвора, изсипете 1-2 капки от лекарството в 100 ml вода. Накиснете семената на домати, краставици, чушки и патладжан в продължение на 20 часа при температура от + 20 ° C.

4

"Циркон" се отнася до клас лекарства, които имат силен фунгициден и антистрес ефект. За да накиснете семената, разтворете 1-2 капки от лекарството в 300 мл вода. Време за накисване - от 8 до 18 часа. Цирконът увеличава енергията на покълването на семената, активира процеса на растеж, увеличава продуктивността и образуването на зрели семена. Лекарството насърчава проникването на вода през черупката. Затова се препоръчва особено за семена със здрава черупка.

5

Използвайте калиев перманганат за дезинфекция на семена. Дръжте семената в слаб разтвор за няколко часа. И ако разтворът е тъмен, половин час ще бъде достатъчен за накисване. Смята се, че калиев перманганат убива патогенните спори.

6

Накиснете семената два дни преди сеитбата. Ако искате да изчакате да се излюпят семената, накиснете ги четири дни преди сеитбата. Също толкова популярно е загряването на семена в гореща вода. Това служи като вид сигнал, че е настъпил подходящ момент за покълване. Понякога на опаковки със семена можете да видите предупреждение: „Семената не е необходимо да се замразяват, нагряват и мариноват“. Това означава, че те вече са обработени, така че не трябва да се повтарят.

Обърнете внимание

Сухите семена покълват изключително неравномерно.

Полезни съвети

Не покривайте съдовете с накиснати семена: кислородът трябва свободно да прониква през тях. Без въздух семената ще се задушат.