Logo decormyyhome.com

Какво представляват пестицидите

Какво представляват пестицидите
Какво представляват пестицидите
Anonim

Пестицидите са лекарства, които се използват за унищожаване на насекоми вредители, плевели, някои видове гъби и др. Най-често те се използват в селското стопанство. Селскостопанските пестициди се наричат ​​също пестициди.

Image

В широк смисъл пестицидите се наричат ​​средства, предназначени да унищожат потенциални вредители, които са опасни за хората или тяхната собственост. В зависимост от това срещу кого са насочени пестицидите, те се делят на няколко групи. Например, инсектицидите се използват за борба с вредители, акарицидите - срещу кърлежи, родонтицидите - с гризачи, хербицидите - с плевели, фунгицидите - с гъбички, бактерицидите - с бактериите, зооцидите - с потенциално вредни топлокръвни животни, нематицидите - с кръгли червеи и и т.н.

Освен това всички пестициди са разделени на системни и контактни. Средствата, принадлежащи към първата група, проникват в растенията и убиват вредители, които ги поглъщат. Пестицидите от втората група унищожават животни или растения при пряк контакт. И накрая, съществуват три групи на опасност от пестициди за хората, както и няколко от техните видове, в зависимост от това кои химикали са били използвани при производството на продукта. По-специално, пестицидите са органохлорин, органофосфор, органо-живак, съдържащ арсен и др.

Въпреки факта, че пестицидите са предназначени да предпазват хората и домашните любимци от насекоми, които са носители на инфекция, и растения, дърво, хранителни запаси и др. - от потенциални вредители, те самите могат да бъдат много опасни. Постепенно натрупвайки се в растения, почва, вода и т.н., те започват да отровят дори онези хора и животни, които не са контактували директно с тях. Употребата на определени пестициди също води до влошаване на екологията и качеството на храната, нарушаване на някои естествени процеси и пр. Ситуацията се усложнява от факта, че някои вредители развиват имунитет към такива лекарства. Поради тези причини беше строго забранено използването на някои от най-силните пестициди, по-специално DDT.