Logo decormyyhome.com

Какво ви е необходимо, за да отглеждате гъби у дома

Какво ви е необходимо, за да отглеждате гъби у дома
Какво ви е необходимо, за да отглеждате гъби у дома

Видео: Отглеждане на гъби, гъба кладница върху пън 2024, Юли

Видео: Отглеждане на гъби, гъба кладница върху пън 2024, Юли
Anonim

Гъбите са вкусен и питателен продукт, който съдържа висок процент растителни протеини, аминокиселини, витамини и минерали. За да ги отглеждате у дома, всеки може да направи - методите са прости и евтини. Но за да получите реколта, трябва да създадете необходимите условия и стриктно да спазвате технологията на отглеждане.

Image

У дома можете да отглеждате стриди гъби, шампиньони и дървета гъби шиитаке. Всеки вид има свои собствени изисквания за условията на задържане. Например, стриди гъби са достатъчни 16 -20 градуса, шампиньони - не по-малко от 24 и не повече от 28 градуса, а шиитаке -12 градуса и специално подготвени дървени стволове. И времето за изчакване на реколтата е различно: стриди гъби и шампиньони започват да се режат след 30-40 дни, а основната колекция от дърво шиитаке се появява чак през следващата година и продължава до три години. Изберете стриди гъби, за които е по-лесно да се осигурят всички условия на растеж.

Подгответе стаята

За отглеждане на стриди гъби можете да използвате всяко надземно или подземно помещение. Подходящо мазе, плевня, гараж, магазин за зеленчуци - пространство, където можете да създадете определена температура, влажност, светлина и вентилация. Имайки предвид, че от един квадратен метър можете да получите от 10 до 30 кг гъби, определете размера на помещението, за да получите желаната реколта. Не забравяйте да направите пода бетон или тухла, да измажете стените и да избелите. След поставянето на помещенията в ред е необходимо да се извърши цялостна дезинфекция на повърхности и цялото оборудване.

Подгответе основния субстрат

Отглеждането на гъби е невъзможно без хранителна среда - субстрат. Подходящи са за него стърготини, слънчогледова обвивка, зърнена слама. Смелете изходния материал, накиснете във вряща вода и сварете. Стиснете така, че водата да се появи леко, ако сгъстите масата в юмрук.

Засадете мицел

Равномерно добавете мицел (мицел) в охладения субстрат до 30 градуса със скорост 300-500 g за всеки 10 kg среда. Сгънете мокрите филийки в торбички и завържете. Формираните гъбни блокове се прехвърлят в тъмна стая с висока влажност. Окачете чантите или ги поставете на стелажи, така че да са лесно достъпни.

Създайте условия за растеж

По време на инкубационния период поддържайте температура на въздуха 20-25 градуса, а влажността на нивото 90 - 95%. За бързо покълване и обмен на газ направете 10-12 дупки във всеки блок от гъби от двете страни.

Погрижете се за отглеждането на гъби

Когато торбичките побелеят, намалете температурата до 16-20 градуса. Сега имате нужда от малко осветление. Ако блоковете са разположени в мазето, достатъчно за 20 квадратни метра една крушка от 100 вата. Освен това продължителността на осветлението е само 8-9 часа на ден. Проветрявайте редовно плантацията си - гъбите активно отделят въглероден диоксид. Ако стаята е малка, можете да използвате естествена или принудителна вентилация - домакински уреди или качулки.

Правилно прибиране на реколтата, така че блокът гъби да е готов за следващото плододаване. За да направите това, след първата колекция, запечатайте дупките в торбичките и направете нови слотове недалеч от предишните. В очакване на реколтата, не позволявайте на гъбите да пораснат - това само ще попречи на растежа на следващата вълна от стриди гъби и те не стават по-вкусни от това.

как да отглеждаме гъби у дома