Logo decormyyhome.com

Какво да направите, ако термометърът се срине

Какво да направите, ако термометърът се срине
Какво да направите, ако термометърът се срине

Видео: Как да направите приложение, което да открива формата на лицето в MIT App Inventor 2 | AI App 2024, Юли

Видео: Как да направите приложение, което да открива формата на лицето в MIT App Inventor 2 | AI App 2024, Юли
Anonim

Термометърът е опасна играчка. Съдържанието на живак в термометрите надвишава максимално допустимата норма 10 пъти. Живакът е тежка сребърна летлива и много токсична течност, която се изпарява много бързо в стаята и може да доведе до сериозни последици.

Image

Отравяне с живак след продължително вдишване на живачни пари от десета част от живак от термометър става хронично и води до неврози и увреждане на бъбреците. И ако дете погълне живачни топки - веднага се обадете на линейка. Увреждането на лигавиците ще бъде предотвратено само от опитен лекар.

Термометърът се разби. Веднага изолирайте децата и животните в друга стая. Маркирайте добре живачния поток, за да видите всички най-малки топчета. Носете гумени ръкавици или торба, вързана около ръката, за да съберете бързо живак. Можете да използвате мокър вестник, хартия, мека влажна четка, скоч или лепяща лента. Дори и най-малките топчета живак от счупен термометър трябва да бъдат премахнати.

Препоръчва се самият живак да се събира в буркан със студена вода, който след това, след плътно запушване, да се постави на балкон или друго хладно място.

Ако термометърът в ръката се срине и кожата влезе в контакт с живак или децата хващат живачните топчета от счупения термометър, трябва да се консултирате с лекар. Преди това се препоръчва да се пие активен въглен и слабително, да се пие чаша силен чай. Пийте течности колкото е възможно повече, за да премахнете остатъците от живак от тялото.

Проветрете стаята широко отворена с отворени прозорци. Мястото, където термометърът се е разбил, се третира с разтвор на калиев перманганат или разтвор на сапунена сода, предотвратяващ летливостта на живак. Дезинфекцирайте 30 g сода с 40 g разтворен сапун в литър вода.

Ако живакът от термометър попадне върху дрехите, той трябва да се изплакне в студена вода и след това в сапунена вода поне 30 минути. След това същото количество в алкален разтвор и едва след това машинно измиване с двойно изплакване.

- Забранено е хвърлянето на счупен термометър в улея за боклук: изпареният грам живак замърсява 6 хиляди кубически метра въздух.

- Забранено е да метете живак с метла или четка - четинките само ще смилат топчета живак и ще ги разпръснат във въздуха.

- Забранено е събирането на живак от счупен термометър с прахосмукачка, което само ще увеличи изпарението на живак. Меркурий ще развали прахосмукачката, ще трябва да бъде изхвърлен, тъй като по-нататъшната работа с прахосмукачката ще бъде опасна за здравето.

- Забранено е отварянето на прозорците широко преди живакът да бъде напълно събран, не забравяйте летливостта на живак.

- Забранено е изтичането на живак в канализацията - той ще се утаи в тръбите и канализационните тръби вече ще станат опасни за здравето на всички потребители на тази канализация, тоест жителите на вашата къща.

Живакът, събран от счупен термометър в буркан с вода, трябва незабавно да бъде отнесен в съоръжение за рециклиране, където ще бъде взето безплатно. Или веднага да се обадите на специалисти по управление на спешни случаи у дома.

счупих термометър какво да правя