Logo decormyyhome.com

Избор на ефективно лекарство за хранителен молец

Избор на ефективно лекарство за хранителен молец
Избор на ефективно лекарство за хранителен молец

Съдържание:

Видео: Лекция JADAM Част 3. ДВЕ тайни ключови думи на селскостопанската технология. 2024, Юли

Видео: Лекция JADAM Част 3. ДВЕ тайни ключови думи на селскостопанската технология. 2024, Юли
Anonim

Хранителният молец, както подсказва името, най-често се намира в храни, които се съхраняват в кухнята. Тези насекоми се възпроизвеждат доста бързо и най-важното - развалят запасите от храна: хранят се с различни зърнени култури, брашно, ядки, сушени плодове, хляб и т.н. Ето защо е необходимо да се отървете от хранителния молец в апартамента възможно най-скоро.

Image

Как да се отървете от хранителния молец

На първо място, направете одит в кухнята си: внимателно проучете хранителните запаси и различни зърнени култури за живота на ларвите или младите пеперуди от молец. В същото време не трябва да подреждате крушите, опитвайки се да спасите поне част от нея - трябва да хвърлите продукта заедно с торбата. Така ще се отървете от ларвите на молци, яйца и други отломки, които тези насекоми са оставили след себе си. Друго нещо са онези продукти, при които молецът не е открит. Изсипете ги в херметически затворени стъклени или калаени кутии. Едва тогава човек може да пристъпи към директното унищожаване на хранителни молци.

оцет

Това лекарство за хранителен молец е било известно на нашите баби. Пригответе сапунен разтвор и старателно го избършете с всички повърхности в кухнята. След това проветрете стаята за 30-40 минути и щедро намажете с оцет (не забравяйте да сложите ръкавици на ръцете си) всички пукнатини, на които е забелязан молец, след това затворете вратите в кухнята и не ходете там поне час. В края отново старателно проветрете стаята.

Чесън и билки

Хранителният молец, като много други насекоми, не понася остра миризма. Затова вземете няколко глави чесън, леко отворете скилидките му и поставете във всички шкафове и чекмеджета в кухнята. Вместо чесън можете да използвате и мента, лавандула или пелин. Методът на приложение е подобен на първия.

Капани за молци за храна

Ако народните методи за избавяне от молци не са дали резултат, опитайте специални продукти от магазина. Например капани за хранителни молци. Миризмата на такива капани привлича възрастните от хранителния молец, но когато излитат нагоре, те незабавно се залепват върху лепящата лента и съответно умират. Разбира се, този метод няма да ви спести от ларви или яйца на молец, но броят на възрастните насекоми ще намалее.

химия

Най-ефективният инструмент в борбата с хранителните молци са химикалите, които могат да бъдат закупени във всеки специализиран магазин - те работят безупречно. Използвайте ги само стриктно следвайки инструкциите и не забравяйте за собствената си защита. Не забравяйте, че всяко от средствата, които използвате, може да не работи, ако насекомите отдавна са се адаптирали към него. Следователно, отравянето с хранителен молец за дълго време по същия начин не се препоръчва.