Logo decormyyhome.com

Направи си сам добре завършване: основни етапи

Направи си сам добре завършване: основни етапи
Направи си сам добре завършване: основни етапи

Съдържание:

Видео: Може ли човек да си направи сам ремонта ? 2024, Юли

Видео: Може ли човек да си направи сам ремонта ? 2024, Юли
Anonim

Кладенци за добив на артезиански води обикновено се организират за снабдяване на селски къщи. Но за пробиване на кладенец е половината от битката, той трябва да бъде оборудван така, че да можете да инсталирате помпа, а също и да работите свободно през зимата.

Image

Обикновено след пробиване на кладенец и определяне на обема на водоносния хоризонт се оставя да се "успокои" поне за един ден, затваряйки го с дървен щит за безопасност. Промишленото сондиране обаче често няма време за това и затова веднага започва да образува утаяваща камера. Нарича се кесон. Кесонът ще изолира главата на кладенеца от възможно проникване на отпадни и подземни води, а през зимата ще предпази кладенеца от замръзване.

мина

Кесонът има формата на варел с височина до 3 м и диаметър от 1 до 1, 8 м. Вътре в него има хидравлично оборудване, необходимо за постоянно подаване на вода и за избягване на воден чук, като например:

- манометри;

- мембранен резервоар;

- превключвател за налягане.

За да инсталирате кесон, трябва да изкопаете дупка под него. В този случай ямата се намира директно над тръбата на кладенеца. След това трябва да направите дупка в долната част на кесон по диаметъра на тръбата, да инсталирате самата тръба, която се нарязва и заварява на нивото на дъното на кесон. След това се докарва електрически кабел за помпата и тръба за подаване на вода в къщата.

помпа

Когато избирате помпа, трябва да запомните, че за вас е подходяща само потопяема помпа, която е в състояние да създава налягане в системата от 1, 5 до 3 атмосфери. В този случай водният стълб трябва да бъде най-малко 30 метра. След като сте закупили потопяема помпа, можете да продължите с нейното инсталиране, за това е необходимо:

- фиксирайте захранващия кабел на помпата;

- подгответе тръбата, за да осигурите подаването на вода от кладенеца с диаметър от 25 до 40 мм, и я фиксирайте към помпата;

- Прикрепете кабел към помпата за аварийно повдигане от дълбочина.

След това утайката, която се е образувала по време на сондажа, се отстранява от кладенеца. За да направите това, ще трябва да изпомпвате вода от него.

След приключване на подготвителните работи помпата може да се спусне в кладенеца, като се обърне специално внимание на неговото закрепване, закрепване на захранващата тръба и предпазен кабел.