Logo decormyyhome.com

Торът като тор за градинарски култури

Торът като тор за градинарски култури
Торът като тор за градинарски култури

Съдържание:

Видео: Подхранване с мая на зеленчуци, плодовe и всякакви растения 2024, Юли

Видео: Подхранване с мая на зеленчуци, плодовe и всякакви растения 2024, Юли
Anonim

Оборският тор, въпреки своята "ароматна" слава, може да бъде наречен основен органичен тор. Той включва списък на хранителни вещества, особено необходими за растенията.

Image

Състав на оборския тор

Тон оборски тор от първата свежест е просто истински коктейл от микроелементи, сред които 5 килограма калий, 4, 4 килограма азот, 2 килограма фосфор и 4 килограма калций. Разбира се, далеч не всички вещества, които се намират в оборския тор, отиват в растението лесно. На първо място, оборският тор е източник на поташ и азотно хранене. Тази характеристика трябва да се вземе предвид при допълнително торене на почвата с други азотни торове: предозирането на почвата с азот е изпълнено с натрупването на този микроелемент в зеленчуците и зелените растения, което води до нитриране на зеленчуците.

Нитратите са пряк източник на азот, което е много важно за активния растеж на растенията. Повечето от тях са в млади растения. Времето и качеството на почвата са основните фактори, които определят нуждата на растенията от различни култури от нитрати. Например количеството на нитрати в зеленчуци и плодове, отглеждани в горещи и сухи лета, е по-малко, отколкото в техните колеги, отглеждани в дъждовно облачно време.

Внимание нитрати

Всяко растение има своеобразно слабо място, където количеството на нитратите винаги ще бъде максимално. Това е пън за зеле, кора за пъпеши, картофи и цвекло, дръжки за зелени. Най-нитратните плодове учените наричат ​​цвекло, репички, маруля и спанак. От другата страна на скалата са домати, патладжан, черен пипер и чесън, относително без нитрати.

Нитратите в човешкото тяло се превръщат в нитрозоамини и нитрити, които се натрупват в органи и тъкани и са в състояние да причинят определени вреди на здравето. Следователно, използването на оборски тор като тор следва, като се спазват редица правила.