Logo decormyyhome.com

Колко опасно е статичното електричество?

Колко опасно е статичното електричество?
Колко опасно е статичното електричество?

Съдържание:

Видео: Что такое статическое электричество? 2024, Юли

Видео: Что такое статическое электричество? 2024, Юли
Anonim

Всеки човек през живота си се е натъкнал на леки електрически удари: независимо дали у дома, сваляне на пуловер, сресване на косата или на работа - от компютри или друго електронно оборудване. Това електричество се нарича статично, защото се натрупва във всеки обект (човек), докато не намери възможност за излизане (разреждане). То възниква от излишните заряди на статични статични полета.

Image

Причини за статично електричество

Човешкото тяло наподобява батерия. Всяка клетка носи електрически потенциал в себе си, всеки орган работи поради електрически разряд, а нервите са проводници, които предават импулси, като система за запалване в кола (но много по-сложна). Хората, които са в контакт помежду си, също предават електрически импулси.

Човешкото тяло е сложно биополе и е много чувствително към външен електрически шум, по-специално към статично електричество (SE).

Развитието на цивилизацията все повече изолира човек от контакт със земята. В древни времена хората не страдаха от ЮЗ, защото ходеха по земята и бяха мокри под дъжда (който също премахва ЮЗ). Но съвременният човек построи многоетажни сгради, измисли синтетични дрехи, гумени обувки и финишът в апартаментите често също е синтетичен и можете да премахнете слънчевите клетки само като се къпете. Синтетиката от своя страна също създава електричество.

Премахването на SE, осигурено от природата по време на уриниране, бе напълно прекъснато с изобретяването на тоалетни.

Опасност SE

В ежедневието опасността от статика за хората е много малка. При контакт с друго лице, смъртта от изписване е регистрирана веднъж, през 1989 г. в Донецк. Постоянното натрупване на електричество в организма се отразява неблагоприятно върху работата на сърцето и нервната система. Депресия, аритмия, психични заболявания - всичко това стана обичайно именно заради SE.

Опасността за електрониката и оборудването, свързани с производството на пластмаса, текстил, хартия, в индустриите, които използват запалими течности, идва от човек, който носи такса. При контакт с него може да провокира унищожаването на микросхеми, контактите на телта, да повреди чувствителни електронни компоненти и да предизвика възпаление на разтворители.

За човека на работното място опасността е, че зарядът на проводящ предмет може да бъде изхвърлен в човек. Във вентилационните системи натрупването на електростатични заряди може да причини експлозия. Известни са много случаи на големи аварии в предприятията.

SE е най-опасен при производството и транспортирането на взривни смеси. Изпомпването през тръбопроводи, източване, разпръскване на течност в резервоара води до натрупване на електростатични заряди, което може да доведе до запалване.

Работниците в райони, засегнати от електростатичното поле, се оплакват от раздразнителност, нарушение на съня, главоболие и други нарушения на нервната система.