Logo decormyyhome.com

Колко далеч да засадиш лък

Колко далеч да засадиш лък
Колко далеч да засадиш лък

Съдържание:

Видео: Magnus Larsson: Turning dunes into architecture 2024, Септември

Видео: Magnus Larsson: Turning dunes into architecture 2024, Септември
Anonim

Лукът е една от най-важните култури в градината. Отглеждането е лесно. И дори градината да е малка, 1-2 легла лук са достатъчни за лична употреба, за да осигурят на семейството този полезен продукт за зимата. Но с едно условие - при наличие на добра реколта.

Image

Привидната простота на отглеждане на лук може да изиграе лоша шега с градинар, особено начинаещ. Крушката пониква през пролетта дори на перваза на прозорец в чаша вода. А в почвата през лятото - още повече. Затова много отглеждат лук на принципа - засадени и забравени. И тогава се оплакват от болести, неуспех на реколтата и малки глави. Какви условия трябва да се спазват, за да се получи добра реколта от лук.

Отглеждане на лукови репи

За да растат луковиците, за засаждане вземете набор от семена с размери от 1 до 2 см. Първо трябва да се обработят луковиците. За 3-4 дни започват да се затоплят при температура от +30

, 40 ° С, след това се накисва за 10-12 часа в сложен тор, разтворен във вода. Преди засаждането се потапят в ярко розов разтвор на калиев перманганат за 10 минути, след това в чиста вода и започват да се засаждат.

Лукът предпочита плодородна, рохкава и лека почва. През пролетта, за да се подобри плодородието на почвата в градината, където ще расте лукът, е необходимо да се въведат сложни минерални торове. За да се избегне стрелбата с лук, почвата на леглото се нагрява до +12

15 ° C. За това е необходимо да покриете градинското легло с пластмасова обвивка за 3-4 дни. Датите за кацане на севка са последното десетилетие на април и началото на май.

Освен това почвата на леглото се разхлабва и в нея се правят канали на разстояние 25 см един от друг. В тези жлебове сеят сеитбата. Разстоянието между луковиците в браздата трябва да бъде 8-10 см. Севката се засажда на дълбочина 3-4 cm.