Logo decormyyhome.com

Възможно ли е да поливате орхидеята с вода от чешмата

Възможно ли е да поливате орхидеята с вода от чешмата
Възможно ли е да поливате орхидеята с вода от чешмата

Видео: 7 грешки в грижите за орхидеите 2024, Септември

Видео: 7 грешки в грижите за орхидеите 2024, Септември
Anonim

Когато се грижите за орхидеи, е важно да спазвате правилния режим на поливане. Прекомерното поливане причинява много заболявания, включително гъбични заболявания.

Image

По-добре е да поливате орхидеята само след като субстратът в саксията е изсъхнал правилно. Можете дори да изчакате, докато долните листа започнат да се набръчкват. Водата за напояване или пръскане трябва да се използва само при стайна температура, в противен случай корените могат да изпитат истински шок от студена вода.

Водата от водопроводна система не е особено подходяща за поливане на стайни растения - тя съдържа много соли, които не влияят на растенията по най-добрия начин. По-добре е да използвате някакъв друг начин. Всеки от тях има своите плюсове и минуси.

Можете да събирате дъждовна вода за напояване. Мястото на събирането му трябва да се поддържа чисто. Събраната вода се съхранява на хладно място, за да не се размножават бактериите в нея.

Твърдата вода може да бъде леко омекотена чрез кипене. В този случай солите се превръщат в мащаб. Но ако водата е много твърда, по-добре е да изберете нещо друго. Например, повечето собственици предпочитат да използват лявата вода от чешмата.

Самото поливане може да се извърши по различни начини. Например, можете да напръскате листата на растението и повърхността на субстрата или да накиснете саксията за около 20 минути, като я поставите в леген с вода. Друг вариант е да разлеете субстрата с необходимото количество вода, докато цялото съдържание се навлажни напълно. Излишната вода ще се оттича през отвора за източване. Може да бъде полезно да се изкъпете с душ - това се прави за измиване на листа от прах.