Logo decormyyhome.com

Какъв инструмент се използва за дърворезба

Какъв инструмент се използва за дърворезба
Какъв инструмент се използва за дърворезба

Съдържание:

Видео: Как да станете експерти в дърворезба 2024, Септември

Видео: Как да станете експерти в дърворезба 2024, Септември
Anonim

Има няколко вида нишки, така че за всяка от тези работи ще ви е необходим собствен инструмент, предназначен за тази цел. Но има една, която всички резбари използват, независимо от какъв материал работят.

Image

С течение на времето всеки любител на дърворезбата разработва своя собствена селекция от инструменти, но винаги има най-необходимото оборудване за тази работа. Има няколко вида дърворезба: дърво, камък и кост. Оптималният комплект за всеки от тях варира, но има общи подробности.

Какво се използва за дърворезба?

Основният инструмент е рязането. Ножът в Вологда се счита за най-добрият, с който можете да извършвате резба на скулптури. Това ще отнеме нож за коса и нож. Тези устройства се различават по формата на острието. В първия той се заточва под ъгъл 20%, а ъгълът на наклон на скосяването е стегнат * 35 *, 45 *, 60 *. Обхват - релеф, ажурна, плоска релефна резба. Вторият нож е спомагателен към първия и има къдраво острие, повечето от които са полукръгли.

Ще са необходими няколко длета с различни форми на платно: прави, заоблени и с извито острие. Последните се наричат ​​„клъстери“. Сред тях има длето-ъгъл, длето-плоско, гвоздей и полукръг. Всеки от изброените инструменти трябва да присъства в комплекта за рязане. Той също ще се нуждае от штихел с ъгъл на огъване 15 *, който се използва за избор на дървени вени.

Друг необходим инструмент са нитове. Подобно на всички други инструменти за рязане, те имат дървена дръжка и метално острие, които в този случай могат да бъдат с различни размери, но има само три форми на заточване: меч, листо и пирон. Невъзможно е да се направи без редактиране и заточване на инструмент, за който се използват шлифовъчни машини със средна мощност.

Какво е необходимо за работа с камък?

Тук основният инструмент са резачки. Цялата работа може да бъде причислена към две категории: длетни и шлифовъчни. Използвам файл за изрязване на меки скали и автоматичен инструмент за рязане на твърди. Най-ефективният е този, който е оборудван с диамантено острие.

Всеки професионалист има стационарна машина, върху която се извършва резба и обработка на камък. Но винаги има нужда от ръчни процеси, така че трябва да има чук, длета със силен прав нож и пила. За да извършите гравиране, използвайте скрапбуци (фасетирани стоманени пръти), ножици (бележник с победен връх) или електрически инструмент за гравиране под формата на молив.