Logo decormyyhome.com

Каква основа е необходима за къща от блокове от пяна

Каква основа е необходима за къща от блокове от пяна
Каква основа е необходима за къща от блокове от пяна

Видео: Mortar Slider Porotherm 25 N+F Light 2024, Юли

Видео: Mortar Slider Porotherm 25 N+F Light 2024, Юли
Anonim

Ако изберете тежка основа за къща от пеноблок, това често няма да бъде оправдано и води само до ненужни разходи за труд. Най-подходящите за този тип сгради са плочи, колонни и лентови основи.

Image

Ще ви трябва

  • - фитинги;

  • - пясък;

  • - развалини;

  • - вода;

  • - цимент клас M200.

Инструкция за употреба

1

Изберете оптималната основа за вашите условия, като вземете предвид всички възможни фактори. Обикновено това са особености на почвата, броят на етажите на бъдещия дом, неговият размер според проекта.

2

Проверете състава на почвата в строителната площадка. Ако съдържа голямо количество глина, глинеста или торф, това означава, че почвата е много слаба. В този случай подредете колонна основа за къщата от блокове от пяна. Използвайте го, дори ако земята се издига.

3

Поставете стоманобетонни стълбове в ъглите на фасадата, на места, където ще бъдат изградени носещи стени, на места с голям товар. Спазвайте дълбочина поне метър. Пазете разстоянието между стълбовете един и половина до два метра. Прикрепете арматурната клетка с помощта на плетене на тел към монтажните контури на стълбовете. Пръчките трябва да са с диаметър 8 mm, бетон клас M200.

4

Определете дълбочината, на която са разположени подземните води. Ако дълбочината на тяхното възникване е повече от три метра, плитка основа на лентата е перфектна. Той ще се нуждае от окоп с дълбочина 50 сантиметра, който се изкопава по периметъра на бъдещата конструкция от пеноблок и под проектираните носещи стени. Подредете основата по такъв начин, че да е с 10 сантиметра по-широка от стените. Поставете възглавница от натрошен камък и пясък на дъното. Всеки слой трябва да е с дебелина 100 мм. Инсталирайте кофража и поставете двуслойната армировъчна клетка. За него прътите трябва да са с диаметър 10 мм. Заливането на бетон ще трябва да се извърши веднъж, като веднага се запълни целият изкоп.

5

Ако вашият сайт има различен тип почва, монолитната плоча може да е по-добра от другите опции. Може да се подреди на всякакъв вид почва, с изключение на глина. Такава основа се нарича плаваща - нейният дизайн е такъв, че основата може да се движи с почвата. В същото време стените на бъдещата къща от блокове от пяна получават добра защита от повреди и пукнатини. Ще трябва да подредите яма под цялата площ, която къщата ще заема според проекта. Дълбочината му трябва да бъде 60 см. Повече от половината от това ще се използва за възглавницата - 25 см от фундаментната яма трябва да заемат слой пясък, 15 см - слой от развалини. След това, водоустойчив и рамка армировка. Тя трябва да бъде съставена от два слоя армировка, чийто диаметър е 8 мм, между прътите, спазвайте стъпка от 25 cm.

Обърнете внимание

Ако работата се извършва през лятото, бетонът ще изсъхне бързо, така че повърхността му трябва да се навлажни и след началото на настройката да се покрие с филм.

Полезни съвети

За частни сгради най-подходящата за устройството се счита лентовата плитка основа - тя перфектно поддържа теглото на структурата на пеноблока. Предимството му е в възможността да подредите мазе под къщата, но далеч не винаги е възможно да подредите точно този тип фундамент поради вида на почвата.