Logo decormyyhome.com

Какъв субстрат е необходим за линолеум

Какъв субстрат е необходим за линолеум
Какъв субстрат е необходим за линолеум

Съдържание:

Видео: Какъв вид шлайф за каква операция ми е нужен? 2024, Септември

Видео: Какъв вид шлайф за каква операция ми е нужен? 2024, Септември
Anonim

За да се гарантира, че линолеумът е положен върху идеално гладка, равна повърхност, е необходимо подходящо основно покритие. Правилният избор на основата гарантира не само привлекателен външен вид на пода, но и безопасността на неговата топло и звукоизолация.

Image

Линолеумът е едно от най-популярните подови настилки, заслужено се радва на популярната любов заради високите си потребителски качества, неусложнена технология на полагане и атрактивен външен вид. Но за да може линолеумът да изглежда добре на пода, да осигури топлоизолация и дълъг експлоатационен живот, полагането на този материал трябва да се извърши върху специализирана основа. След като разгледаме подробно кой конкретен субстрат е подходящ за определени случаи, изборът на основно покритие за линолеум ще бъде значително улеснен.

класически

Класическата основа за линолеум е бетонна замазка - осигурява равномерно, твърдо и трайно покритие. Но съществен недостатък на бетонната смес е дългото време на съхнене - около 30 дни и възможното усещане за „студени подове“, ако положеният линолеум няма вътрешен изолиран слой. В допълнение към бетона, старо дъско покритие може да действа и като субстрат, ако няма нередности, разслояване на дъски, стърчащи шапки на ноктите, защото всички тези дефекти задължително ще се появят през повърхността на новото покритие. Полагането на шперплат или внимателното проучване и изглаждането на всички неравности с шпакловка ще помогнат за изглаждането на тези недостатъци и ще осигурят гладка и равномерна основа върху стари дъски.

Топло и звукоизолация

Естественият, екологично чист материал, който осигурява перфектна плоскост на пода за полагане на линолеум, е корк. Корковият субстрат гарантира добра звукоизолация, което е важно в многоетажните сгради, надеждно задържа топлината, е "дишащ" материал. Но съществените недостатъци на коркови субстрати включват високата цена и прекомерната мекота, поради което покритието може да се деформира под тежестта на мебелите.