Logo decormyyhome.com

Как да предпазите домакинските уреди от пренапрежение

Как да предпазите домакинските уреди от пренапрежение
Как да предпазите домакинските уреди от пренапрежение

Видео: Удължител или предпазител от пренапрежение Как да изберем удължителен кабел. 2024, Юли

Видео: Удължител или предпазител от пренапрежение Как да изберем удължителен кабел. 2024, Юли
Anonim

Мнозина не мислят да защитят оборудването си или не вярват, че скъпото оборудване може да се провали за всеки друг освен тях. В резултат на това по време на пренапрежение телевизорът, хладилникът, компютърът и друго оборудване, което е било свързано към мрежата, може да изгори. И едва след това потребителят започва да мисли - какво се е случило, каква е причината и как да се защити.

Image

Количеството консумирана от населението електроенергия се увеличава всяка година. Модерният човек не може без пералня, микровълнова печка, телевизор, хладилник, климатик и друго оборудване. За съжаление, окабеляването на старите апартаменти не беше осигурено за толкова голям брой потребители. А за непрекъснатата и дългосрочна работа на домакинските уреди е необходимо стабилно захранване. Ето защо, на първо място, трябва да проверите състоянието на окабеляването и да направите частична или пълна подмяна. Окабеляването трябва да се извършва компетентно, точно и с висококачествени материали.

Причината за повредата на домакинските уреди може да бъде както високо напрежение в мрежата, така и ниско. Внезапните промени в електроенергията също могат да направят оборудването неизползваемо.

Има няколко начина да се предпазите от пренапрежение. Високият изблик на енергия може да бъде предизвикан от мълнии. Най-лесният начин да се предпазите от мълнии е да изключите цялото оборудване от мрежата. Въпреки това, не винаги можете да сте у дома. Следователно, за да се предпазите от пренапрежение в шкаф с електрически уред и прекъсвачи, трябва да инсталирате искра. С трифазно захранване на всеки фаза се монтира отворът, тоест са необходими три разрядника.

Image

Към най-евтините и ниско ефективни средства за защита може да се припише конвенционален предпазител от пренапрежение. Не бива да купувате най-евтиния филтър, защото това ще бъде конвенционален удължителен кабел. По правило в линейния филтър е инсталиран пренапрежение, предпазител и защитен елемент - варистор. Когато напрежението се повиши над 260 волта, варисторът рязко променя съпротивлението си и предпазителят издухва, изключвайки свързаното оборудване. Протекторът от пренапрежение няма да даде 100% защита.

Image

Спадът на напрежението може да бъде причинен от плачевното състояние на трансформаторните подстанции, окабеляването в къщи и входове. Освен това човешкият фактор не може да бъде изключен, когато в резултат на неграмотна работа електротехник изгори уреди в цялата къща.

За да се предпазите от пренапрежение, можете да използвате стабилизатори на напрежението и непрекъсваеми източници на енергия (UPS). Тук има предимства и недостатъци. За добър стабилизатор или UPS с висока мощност трябва да платите кръгла сума пари. Но за да захранвате скъпо оборудване, такава защита е идеална.

За да спестите пари и да защитите домашните си уреди от пренапрежения, се препоръчва да инсталирате блок за защита на напрежението AZM-40A. Ако напрежението се промени повече от 265 волта или падне под 170 волта, уредът изключва цялото свързано оборудване. Когато нивото на напрежението се възстанови, защитният блок автоматично ще свърже оборудването след 2 минути.

Image

Друг най-достъпен начин за борба с пренапрежението е да инсталирате RCD заедно с DPN-260 (сензор за пренапрежение). Когато напрежението се повиши, DPN дава команда RCD за изключване на потребителите. За да доставяте електричество, просто трябва да включите RCD.

Image

За да имате максимална защита, използвайте всички методи за защита. Инсталирайте пренапрежения, блок за защита на напрежението, стабилизатор на напрежението, UPS и конвенционални линейни филтри. След това вашето оборудване ще бъде под надеждна защита и ще можете да спите спокойно.