Logo decormyyhome.com

Как да възстановим налягането в отоплителната система

Как да възстановим налягането в отоплителната система
Как да възстановим налягането в отоплителната система

Съдържание:

Видео: Как да проверите отоплителната система на колата си | AUTODOC 2024, Септември

Видео: Как да проверите отоплителната система на колата си | AUTODOC 2024, Септември
Anonim

В автономните отоплителни системи много често се наблюдават загуби на налягане, което води до нарушаване на циркулацията на охлаждащата течност. Установяването на причина и навременното отстраняване на проблема е основната задача в такива случаи. Знаейки основните нюанси на работата на водогрейните системи, това изобщо не е трудно да се направи.

Image

Потокът от гореща вода в отоплителните тръби и радиаторите се поддържа не само от работата на циркулационните помпи, но до голяма степен се дължи на съответното налягане. При ниско налягане циркулацията се забавя, което води до по-често задействане на автоматизацията. В резултат на това потреблението на енергия се увеличава и животът на отоплителното оборудване се намалява.

Търсене на теч

Основната причина за загубата на налягане в системата е нарушение на херметичността на отоплителния кръг. Течовете могат да бъдат намерени с щателна проверка на отоплителната тръба за влага. На първо място, трябва да инспектирате местата на резбовите и фланцовите връзки, ставите на запояване на тръбите и точките на свързване на радиаторите. Ако в системата се използват метални тръби, не се изключва теч по надлъжния шев. След откриване на теч, връзката трябва да бъде отново опакована, да се монтира уплътнение или уплътнителна уплътнител с по-голяма дебелина. Ако тръбната секция е повредена, тя трябва да бъде сменена.

Неизправност на разширителния резервоар

Често загубата на налягане е резултат от неизправност на разширителния резервоар. Това се дължи на стареене и последващо пробиване на мембраната или повреда на гумената камера. Проверката на резервоара за неизправност е съвсем проста: трябва да натиснете клапана на връзката на нипела, чрез който се измерва налягането. В същото време трябва да се чуе съскането на отработения въздух. Ако не излезе въздух или вместо това излезе вода, резервоарът е дефектен и трябва да бъде заменен. Ако котелът има вграден разширителен резервоар, не можете да губите време за търсене на компоненти. По-лесно е да включите резервоара в котела и да инсталирате външния на подходящо място.

Въздушни задръствания

След всяко зареждане на отоплителната система периодично трябва да се изпуска въздух. Може да се натрупва в горната част на радиаторите и в най-високата точка на отоплителния кръг. Еднократното спускане не винаги помага: водата от битовата система за водоснабдяване е силно наситена с кислород и постепенно я измества за една или две седмици. За изпускащите въздушни тапи отоплителните системи са оборудвани с кранове на Mayevsky.