Logo decormyyhome.com

Как да изравним шперплат

Как да изравним шперплат
Как да изравним шперплат

Видео: Табла със собствените си ръце. Превоз на пътя първи опит. 2024, Септември

Видео: Табла със собствените си ръце. Превоз на пътя първи опит. 2024, Септември
Anonim

Изравняването на шперплат при полагане на пода е доста трудоемък процес. Ако покритието не е поставено правилно, се образуват неравности и вълни, които могат значително да намалят живота на шперплата и да развалят външния вид на пода.

Image

Ще ви трябва

  • - бетонна смес;

  • - насипен под;

  • - лепило за фурнир;

  • - самонарезни винтове;

  • - антисептик;

  • - грунд;

  • - изсушаващо масло;

  • - боя;

  • - подови настилки.

Инструкция за употреба

1

За да направите шперплат перфектно равномерно, го поставете върху бетонна замазка или на груб под. Не се препоръчва полагане на дървени трупи или пръти, образуващи рамката. Ламинирана дъска от фурнир може да се огъне и счупи.

2

Ако грубият или бетонен под е сравнително равномерен и разликите не надвишават 2 см в най-високата точка, която можете да проверите с лазерното ниво, използвайте изравняваща смес за насипния под. Нанася се лесно, изсъхва бързо и ви позволява перфектно да изгладите малки капки.

3

За разлики над 2 см направете бетонна замазка. Поставете маяците от профила, попълнете. След 28-30 дни извършете окончателното изравняване, като използвате сместа за насипни подове и след 48 часа продължете с директното изравняване на пода с шперплат.

4

Закрепете листове от шперплат със специално лепило, предназначено за фурнир, или с самонарезни винтове, ако ще поставите подово покритие върху ламиниран дървен панел или ще направите допълнителен завършек от друг материал.

5

Разстоянието между шперплатните листове трябва да бъде най-малко 2 мм. По време на работа плътно положените листове ще влязат в контакт помежду си, създавайки неприятно скърцане и ще трябва да извършите ремонта отново.

6

Шперплатът е склонен да се намокри, което може да причини мухъл. За да предотвратите това да се случи, веднага след приключване на работата, грундирайте дървената ламинирана плоча и я обработете с антисептик.

7

Завършете както искате. На шперплат можете да поставите ламинат, паркет, килим или други декоративни материали, предназначени за пода. Допустимо е да се експлоатира шперплатът без допълнително довършване, за това е необходимо да се намаже с ленено масло в два слоя и да се боядиса с боя за пода. Боядисаният шперплат не се различава по експлоатационни свойства от дървените плочи, докато цената му е много по-евтина.