Logo decormyyhome.com

Как да изберем вода за охладител

Как да изберем вода за охладител
Как да изберем вода за охладител

Съдържание:

Видео: Checkpoint с DonBrutar – Как да изберем правилното водно охлаждане? 2024, Юли

Видео: Checkpoint с DonBrutar – Как да изберем правилното водно охлаждане? 2024, Юли
Anonim

Всяка година броят на производителите, произвеждащи бутилирана вода, само расте. Рафтовете на магазините са пълни с различни етикети, които ни предлагат да купуваме вода не само, за да утолим жаждата си, но и да компенсираме липсата на минерали в организма. Как обаче да изберем водата, която е най-полезна и висококачествена?

Image

Когато избирате вода за охладител, трябва да сте сигурни, че бутилираната вода отговаря на всички необходими изисквания на GOST. Не трябва да съдържа аромати, подсладители или други хранителни добавки. Изключенията са есенции и екстракти от естествен произход, които не надвишават 1 тегловни процента от общия воден състав.

Видове и категории бутилирана вода

Има 3 вида бутилирана вода. Сред тях са прясно пиене, натурален минерал, както и изкуствен минерал. Прясна питейна вода е вода, претърпела изкуствена филтрация и пречистване, при която всички вредни вещества се унищожават при последваща химическа обработка или излагане на ултравиолетово лъчение. Съставът и концентрацията на тези вещества на 1 литър трябва да бъдат посочени на етикета.

Естествената вода се извлича от минерални кладенци, извори, артезиански извори, които трябва да бъдат посочени на етикета с вода.

И накрая, изкуствената минерална вода е обогатена с микро и макроелементи, както и минерални соли с изкуствени средства, които също трябва да бъдат посочени на етикета.

Бутилирана вода също е разделена на 2 категории: първа и най-висока. Водата от първа категория показва нейната безопасност за консумация. Водата от най-висока категория се подлага на различни тестове, с помощта на които може да се разкрие, че водата е не само безопасна, но и полезна и се обогатява с всички декларирани микро и макро елементи.

Състав на водата

В зависимост от чистотата, водния живот, вида на производството и пречистването съставът на водата може да бъде различен. Например прясната вода може да бъде класифицирана според степента на твърдост, рН и органолептични.

Значи pH трябва да е равен на 7. Ако този показател е по-висок - водната среда е алкална, по-ниската - кисела.

Твърдостта на водата е друг важен фактор. Тя се определя от наличието на соли на алкални елементи в нея, като калций и магнезий. Високата концентрация на тези соли прави водата твърда, ниската - мека. Твърдостта на водата може да бъде показана и от плака, образувана по вътрешните стени на чайника, след като заври.

Тара

Качеството на водата до голяма степен може да зависи от материала на бутилката. Така че бутилираната вода се бутилира в бутилки, които са направени или от поликарбонатни, или от полиетиленови контейнери. Бутилка от поликарбонат в този случай е най-безопасната, защото Той е химически неутрален и не реагира с вода. Водата в такава бутилка е в състояние да запази полезните си свойства до 12 месеца.

Що се отнася до пластмасовите контейнери, водата може да започне да влиза в контакт с нея след 2-3 месеца, което може значително да повлияе на нейния състав и да доведе до неприятни последици при приема на такава вода, до сериозно отравяне.

Какво трябва да има на етикета

Когато избирате бутилирана вода, определено трябва да се обърнете към нейния етикет. Той трябва да посочва не само адреса и името на организацията на производителите, но и вида на водата, нейната категория, както и, разбира се, състава. Освен това обърнете внимание на срока на годност и датата на издаване, дори ако куриерът съобщи, че водата е била разлята буквално преди няколко часа. Срокът на годност на бутилираната вода в пластмасов контейнер е от 3 до 18 месеца.

Ако срокът на годност вече е изтекъл или горната информация не е на етикета, трябва да откажете да купувате такава вода.