Logo decormyyhome.com

Как да изберем проводници

Как да изберем проводници
Как да изберем проводници

Съдържание:

Видео: Индуциран ток в проводник | Физика | Кан Академия 2024, Юли

Видео: Индуциран ток в проводник | Физика | Кан Академия 2024, Юли
Anonim

Всички, които са се занимавали с ремонт на апартамент или подреждане на нови жилища извън града, сигурно са се сблъсквали с проблема с инсталирането на електрически проводници. И тук е важно да запомните, че не само надеждността на домакинските уреди, но и пожарната безопасност на дома зависи от правилно избрания проводник.

Image

Марки тел

Маркирането се прилага директно върху самия продукт - типът тел обикновено е посочен на изолацията. Ако липсват надписи, се препоръчва да се свържете с продавача, който трябва да предостави съответните сертификати. За полагане на окабеляване в апартамент или селска къща се използват 3-4 основни типа проводници.

Най-често срещаният продукт е маркиран VVG. Това е жица, която принадлежи към категорията на мощността. Продуктът е едножилен кабел с кръгло или квадратно напречно сечение и поставен в изолационна обвивка от PVC. Понякога буквите NG се добавят към маркирането на VVG; това означава, че жицата не поддържа изгарянето. Подобен тип VVG се препоръчва и за използване в помещения с високо ниво на влажност: басейни, душове, бани, сауни. Струва си да се отбележи, че поради едноядрената структура такава жица има сравнително малък обем и следователно се вписва добре в строб. Има и VVG опция - проводник с марка PUNP - също добър продукт, по-нисък от VVG само по качество на изолацията.

В допълнение към марката VVG, в частното строителство за ремонти се използват проводници като NYM и PVA. Първият сорт наподобява VVG; разликата е, че такъв проводник има по-здрава, двойна изолация и, съответно, повишена цена. Вторият сорт - PVA, е многоядрен продукт, покрит с изолационна обвивка. Проводникът има добра гъвкавост - обаче, експертите препоръчват да не го използвате за вътрешно окабеляване. Най-доброто приложение за PVA е свързването на домакински уреди, производството на удължителни кабели и др.