Logo decormyyhome.com

Как да изберем ястия от доломит

Как да изберем ястия от доломит
Как да изберем ястия от доломит

Видео: Печен шаран с ориз за Никулден в глинен гювеч на фурна - (Вкъщи със Сандра еп.46) 2024, Септември

Видео: Печен шаран с ориз за Никулден в глинен гювеч на фурна - (Вкъщи със Сандра еп.46) 2024, Септември
Anonim

Керамичните ястия са познати отдавна. През последните векове много неща се промениха, но днес керамиката все още е в търсенето. Толкова се е променило, че може да се превърне не само в кухненски съдове, но и в декорация. Производителят отиде по-далеч и започна да произвежда чинии от доломит, който е по-лек поради порестата си структура. Широката гама от наситени цветове също привлича потребителите, а цената на продуктите е ниска.

Image

Инструкция за употреба

1

Доломитът е естествен материал от калциев и магнезиев карбонат, образува се от утаена скала. В природата той има бял, бледожълт или сив цвят, но се срещат и червени нюанси, интензитетът на които зависи от съдържанието на различни примеси в доломита.

2

Един от най-значимите технологични процеси в производството е периодът на синтероване на глина. Колкото по-малко доломити са в глинената структура, толкова по-добри са условията за получаване на продукта. Съдържанието на доломит придава порьозност на продукта, като по този начин се постига неговата лекота, но в същото време се появява чупливост. С други думи, доломитът в чистата му форма не е подходящ за производството на чинии. Ето защо, избирайки чинии, дайте предпочитание на този, който е по-тежък, той ще продължи по-дълго.

3

Внимателно почукайте стените на избраната чаша или чаша. Ако звукът е силен и бум, тогава глината се изгаря равномерно, можете да си купите. Ако звукът е тъп и сякаш се губи в дълбините - има много доломит или натискането е дефектно.

4

Ястията, направени от чист доломит, не могат да понасят високи температури: ако налеете вряла вода в него, ще се появят микропукнатини. Всяко небрежно движение може да доведе до чипс; готвенето в такива ястия ще бъде невъзможно. Тя е много красива, но е по-подходяща за не горещи продукти и може да бъде прекрасна украса на кухненския интериор. Обърнете внимание на качеството на глазурата на съдовете, покритието трябва да е спретнато и равномерно, петна са неприемливи.

5

Тъй като доломитът е естествен материал, той е напълно безопасен: не отделя вещества, няма миризма. Продуктите в такива съдове перфектно запазват вкуса си, но обърнете внимание на багрилата, които могат да се нанасят върху многобройни модели (боите се вписват добре върху доломита, така че съдовете са богати на живопис).

6

Въздържайте се от придобиване на подозрително евтини стоки, доломитът, разбира се, намалява цената на продукта, но той често се заменя със синтетика, която се продава по-евтино, като се предава като естествен материал. По правило синтетичните компоненти имат характерна миризма, особено ако се нагряват. Следователно можете просто да поставите чашата под лампата и след няколко минути да я проверите за наличие на неприятна миризма.

Обърнете внимание

Преди това доломитът е бил използван при изграждането и декорацията на различни структури, които днес са шедьоври на световната архитектура. Активно се използва като декоративен или декоративен камък. Използва се и в медицината, металургията и химическата промишленост. Освен керамика, позната на потребителите, се появиха и доломитови изделия от кухненски прибори.

Свързана статия

Какви са свойствата на медната посуда?