Logo decormyyhome.com

Как да изберем комплект ножове за ежедневна употреба

Как да изберем комплект ножове за ежедневна употреба
Как да изберем комплект ножове за ежедневна употреба

Съдържание:

Видео: Гел лак в домашни условия. Как? | My Beauty Madness 2024, Септември

Видео: Гел лак в домашни условия. Как? | My Beauty Madness 2024, Септември
Anonim

В кухнята няма нищо по-незаменимо от ножа и всяка домакиня се нуждае от добър комплект ножове. Изборът на качествен комплект обаче не е толкова лесен, ако не обърнете внимание на дръжката, острието и заточването.

Image

Какви ножове ще са необходими първо

Преди да отидете в магазина за комплект ножове, по-добре е да решите предварително какво точно ще бъде най-удобно за вас. Тъй като избирате ножове за ежедневна употреба, няма да ви е необходим голям разнообразен комплект, а само най-необходимите стандартни модели. Това са готварски нож, нож за хляб, нож за обелване на зеленчуци, нож за нарязване, нож за филе, нож за отделяне на месо от кости и готвене ножици. Всеки от тях трябва да е с добро качество, така че да не се налага да сменяте продуктите на всеки шест месеца.

дръжка

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дръжката. Тя може да бъде пластмасова, метална или дървена. Металните дръжки по правило са най-надеждните, но те имат един съществен недостатък - тегло. Тежките ножове не са много удобни за управление, особено за крехките домакини. Не трябва да спирате избора си на дървени дръжки, тъй като те се деламинират и напукват, особено когато са изложени на влага. Колкото и да е странно, най-добрият вариант е пластмасата. Той е достатъчно непретенциозен и издръжлив. В същото време ножовете с пластмасови дръжки са сравнително евтини. Въпреки това, без значение какъв тип дръжка сте избрали, не забравяйте да обърнете внимание, за да не виси, лежи удобно в ръката ви и да няма пукнатини и повреди.

острие

Вторият най-важен елемент на ножа е острието. Също така е изработен от различни материали, сред които неръждаемата стомана и керамиката се считат за най-висококачествените и издръжливи. Продуктите от неръждаема стомана са остри и издръжливи. Когато ги купувате, обърнете внимание, че острието е гладко, без петна и петна, микропукнатини и грапавини. Керамичните ножове са известни със своята продължителност на употреба, без да се заточват. Те са невероятно остри и ако следвате правилата за работа, ще ви издържат няколко години. Въпреки това, керамиката има сериозен минус - чупливост. Ако случайно изпуснете керамичен нож, най-вероятно ще трябва да го изхвърлите. В същото време керамичните ножове са много по-скъпи от металните колеги.