Logo decormyyhome.com

Как да изберем енергоспестяващи крушки

Как да изберем енергоспестяващи крушки
Как да изберем енергоспестяващи крушки

Съдържание:

Видео: Обзор крушки с алиикспрсс 2024, Септември

Видео: Обзор крушки с алиикспрсс 2024, Септември
Anonim

Енергоспестяващите източници на светлина почти изцяло заместват конвенционалните лампи с нажежаема жичка от пазара. Има много разновидности на домакински лампи, така че изборът на подходящ вариант не е труден.

Image

Основното предимство на енергоспестяващите лампи е липсата на загуби при преобразуване на електрическа енергия в светлина. Ако в лампи с нажежаема жичка за генериране на светлина е много необходимо металът да се нагрява много силно, което е придружено от силна топлина, тогава икономичните лампи излъчват светлина поради специалните свойства на инертен газ или полупроводник. Съществуват много видове енергоспестяващи лампи, всеки от които е проектиран за използване в различни осветителни устройства и при различни условия на околната среда.

Тип източник на светлина

Към днешна дата източниците на светлина в енергоспестяващи лампи могат да бъдат или тръба, напълнена с инертен газ, или супер ярки светодиоди. Тръбните лампи са по-евтини от LED, но имат по-кратък живот. В допълнение, тези лампи използват електронна единица, която е чувствителна към напрежения и тръбата не понася силни механични натоварвания. Съотношението на мощността на тръбните лампи към конвенционалните лампи с нажежаема жичка е приблизително 1: 5, тоест за получаване на количеството светлина, еквивалентно на излъчването на сто-ватова крушка, е необходимо пет пъти по-малко електрическа мощност.

LED осветителните тела се произвеждат по по-усъвършенствана технология и следователно са два пъти по-скъпи от тръбните. Източникът на светлина в тях е излъчващ полупроводник, покрит със слой фосфор. В процеса на това LED лампата се нагрява значително, което е от решаващо значение за поддържане на нейната работа. Поради това използването на такива лампи в затворено пространство е ограничено. По отношение на коефициента на икономия на енергия в такива лампи не може да се направи окончателно заключение. Зависимостта на количеството излъчена светлина от консумацията на енергия в тях е нелинейна, тоест колкото по-висока е мощността на лампата, толкова е по-икономична в сравнение с конвенционална лампа с нажежаема жичка. При битовото осветление LED лампите могат да намалят консумацията на енергия до седем пъти.

Избор на мощност на лампата

Поради ниския разход на енергия на такива лампи, не се ласкайте прекалено много. Част от излъчената светлина е в спектъра, невидим за човешкото око, и следователно трябва да направите резерв на мощност, когато избирате лампа. Например, ако конвенционалната лампа с нажежаема жичка дава достатъчно светлина с мощност 100 W, оптималната замяна за нея би била тръбна енергоспестяваща лампа с мощност 27 W или LED лампа за 18 вата.