Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за орхидеите Phalaenopsis?

Как да се грижим за орхидеите Phalaenopsis?
Как да се грижим за орхидеите Phalaenopsis?

Съдържание:

Видео: 7 грешки в грижите за орхидеите 2024, Септември

Видео: 7 грешки в грижите за орхидеите 2024, Септември
Anonim

Орхидеите са изящна украса на интериора. Ценителите на това цвете го считат за доста неизискващ, но имащ редица характеристики, които трябва да се имат предвид. Сред орхидеите има най-различни екземпляри - те се различават по форма, размер и нюанси. Един от най-популярните сортове е орхидеята Phalaenopsis, чиито съцветия приличат на ято нежни пеперуди, кацнали на извит клон.

Image

Фаленопсис в къщата: как да се грижим за орхидея

Phalaenopsis орхидеята има редица характеристики, които я отличават от другите видове. Това растение не понася температурни крайности, при нужда от равномерен, прохладен климат. Орхидеята е най-добре поставена на източния или западния прозорец, засенчена с леки завеси от пряка слънчева светлина. Идеалната температура за едно цвете е около 20 ° C. Може да е малко по-хладно през нощта, но разликата не трябва да е повече от 2 ° C. От време на време завъртете саксията, така че светлината да пада върху растението равномерно.

През зимата фаленопсисът изисква допълнително осветяване. Инсталирайте флуоресцентни лампи над прозореца и се уверете, че часовете на деня за орхидеята продължават 10-15 часа.

В мразовити нощи извадете орхидеята от прозореца - растението може да замръзне.

Друго изискване на орхидеята Phalaenopsis е високата влажност. Поставете саксията върху поднос с големи мокри камъчета. Ежедневно пръскайте въздуха около растението. Уверете се, че в близост до орхидеята няма нагреватели или вентилатори. Издържайте на режим на поливане. Почвата трябва винаги да е влажна, през лятото трябва да се полива по-обилно, отколкото през зимата.

Когато избирате орхидея в магазин или оранжерия, купете голям, здрав екземпляр без видими недостатъци. Такава орхидея не е евтина - преди растението да отиде в продажба, то расте поне 5 години.

Много важен момент е изборът на капацитет за растението. Phalaenopsis е доста голяма орхидея с дълги течащи дръжки. Засаждайте растения в тесни саксии - в твърде просторно растение престава да цъфти. Орхидеята не се нуждае от трансплантация в продължение на няколко години - дори ако корените се виждат от дренажната дупка, не бързайте да намерите нова саксия. Сигналът за трансплантация трябва да бъде прекратяване на растежа. Най-добре е да пресадите фаленопсис през лятото.

Обикновено при трансплантацията орхидеята се разделя, оставяйки поне три кълна във всяка част на коренището. Не заравяйте растението - горната част на крушката трябва да е отворена. За засаждане използвайте специална почвена смес за орхидеи. Вържете трансплантираното растение към опората и предпазете от пряка слънчева светлина. След няколко седмици започнете торене със сложен течен тор.