Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за кактус

Как да се грижим за кактус
Как да се грижим за кактус

Видео: Cactus Lab: Направи си сам | Почва за кактуси 2024, Септември

Видео: Cactus Lab: Направи си сам | Почва за кактуси 2024, Септември
Anonim

Има голямо разнообразие от сортове кактуси. Растение, разположено в къщата, е в състояние да неутрализира лошата енергия, да създаде мир и комфорт. Често се поставя близо до компютър, за да абсорбира отрицателното лъчение. В допълнение, кактусът е сравнително придирчив към грижите, ако спазвате правилата за грижа за него.

Image

Ще ви трябва

  • - кактус;

  • - саксии за кактуси;

  • - почва;

  • - дренаж.

Инструкция за употреба

1

Когато пресаждате кактус, изберете саксия в зависимост от формата на кореновата система. Разстелете корените, ако са по-насочени към страните, засадете в широк, но плитък съд. Засадете с удължена основа, поставете в дълбок съд, но тесен. Няма нужда от допълнителен кактус, размерът трябва да съответства на кореновата система.

2

Метален контейнер не е подходящ за засаждане на кактус, изберете глинен. Глината е добър естествен материал. Металните саксии от влагата ще започнат да ръждясват, това може да навреди на растението. Съдовете, изработени от друг материал, имат отвори на дъното, така че коренът има достъп до въздух.

3

На дъното на саксията, в която пресаждате кактуса, поставете дренаж: експандирана глина, натрошен чакъл, червена тухла или полистирол. Използваната почва трябва да има неутрална и за предпочитане леко кисела среда. Не добавяйте хумус, азот, съдържащ се в него в големи количества, е вредно за растението. Той става по-податлив на различни заболявания.

4

Добавете торове, съдържащи калций, калий и фосфор в малки количества в топлия сезон. За засаждане на кактуси цветните субстрати продават специални субстрати, адаптирани към обичайната им среда. Вкъщи пригответе смес от трева и листна пръст, пясък, въглен и вар. Почвата трябва да е рохкава.

5

Кактусът се нуждае от постоянна светлина. Поставете го на перваза на прозореца под ярки лъчи. Ако слънцето прекалява, засенчете прозореца с лека хартия. Ако няма достатъчно светлина, поставете настолна лампа до нея. Не променяйте позицията на съда, не го усуквайте, поставете го на едно уютно място с достатъчно светлина, без наличието на чернови и допълнителни отоплителни уреди.

6

Кактусът не обича твърде сух и горещ въздух. Не го поставяйте в близост до батерии. Проветрете помещението, като отстраните саксията от течението. В топлия сезон правете това по-често, в студения - по-рядко. Въпреки че растенията са термофилни, те могат да понасят ниски зимни температури от 5-15º добре.

7

Кактусът, като всяко растение, се нуждае от поливане. За него е по-лесно да издържи суха почва, отколкото замърсена почва. Твърде влажната земна смес допринася за разпадането на кореновата система. През зимата поливайте кактуса 1-2 пъти месечно. През лятото, всеки ден, сутрин, така че вечер да има време да се накисне.

8

За поливане използвайте варена или отстояла течност при стайна температура. През зимата загрейте леко водата, така че да е леко топла. През пролетта използвайте стопен сняг или дъждовна течност. Поливайте растението изключително под корена, без да докосвате върха. В горещия сезон напръскайте кактуса от пистолета за пръскане няколко пъти седмично или по-често, ако температурата е висока навън.

Източник на снимки